Pentru ce proiecte se dau bani nerambursabili în urmatoarele șase luni

S-a publicat calendarul estimativ al apelurilor de proiecte care ar urma să se lanseze în perioada ianuarie-martie 2018, cuprinzând, printre altele și fonduri europene destinate afacerilor mici și mijlocii și programelor de stimulare a antreprenoriatului în rândul populației României.

Apelurile cuprinse în calendarul publicat de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Eurppene ar urma să pună la bătaie fonduri europene de peste 3 miliarde de euro, cea mai mare parte a acestora fiind destinată beneficiarilor publici și altor solicitanți non-business, cum ar fi organizațiile non-guvernamentale.

Cu un anumit interes în zona micilor afaceri, menționăm un singur proiect care are ca beneficiar firmele mici și mijlocii (IMM).

Vorbim aici despre Programul Operațional Regional (POR) – Îmbunătăţirea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii – 2.2 Sprijinirea creării și extinderea capacităților avansate de producție și dezvoltarea serviciilor, Axa 2/PI 2.2/O.S 2.2 – Îmbunătățirea competitivității economice prin creșterea productivității muncii în IMM-uri în sectoarele competitive identificate în SNC (Strategia națională de competitivitate) apel ITI DD (Investiții Teritoriale Integrate în Delta Dunării). Beneficiarii sunt întreprinderile mici și mijlicii (IMM).

Valoarea totală a apelului ar ruma să fie de 50,5 milioane euro. Apelul competitiv ar urma să se deschidă în ianuarie 2018 și să se închidă în iunie.

Pe listă mai apar, printre altele, apeluri destinate programelor de educație în domeniul antreprenoriatului pentru diverse categorii de tineri din pături defavorizate. Acestea sunt finanțate din Programul Operațional Capital Uman (POCU).

Aici, un exemplu ar fi linia de finanțare 2.2 – Îmbunătăţirea nivelului de competenţe, inclusiv prin evaluarea și certificarea competențelor dobândite în sistem non-formal și informal al tinerilor NEETs șomeri cu vârsta între 16 – 24 ani, înregistrați la Serviciul Public de Ocupare, cu rezidența în regiunile eligibile (București-Ilfov, Nord-Est, Nord-Vest, Vest, Sud-Vest Oltenia).

Un alt exemplu ar fi Axa 6/PI 10.ii/OS 6.7 & 6.9 & 6.10 – BURSA STUDENT ANTREPRENOR – Masura activă ptr cresterea participării studenților din categorii vulnerabile la programe de studii de licență.

Vezi lista completă a apelurilor care se estimează a fi lansate în ianuarie-martie 2018 aici:

368833204-Calendar-Fonduri-Europene-2018

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 7 = 1