PERICOL-apa termala din FELIX se epuizeaza

baile felix strandul baile felix
Profesori şi cercetători ştiinţifici hidrogeologi din Bucureşti pun în practică o serie de măsuri ce vor arata motivul pentru care lacul termal Ochiul Mare din Băile 1 Mai este, azi, aproape secat.PRACTIC Se vor monta senzori pe principalele foraje din Băile Felix, în lunile ce vin, pentru a observa dacă există o legătură între apa extrasă de acestea din acvifer şi scăderea  apei din lacul termal ce face parte din Rezervaţia Naturală Pârâul Peţea, gazdă a unor specii endemice.

„Ochiul mare e mic. Situaţia e gravă. Vom evalua de ce a coborât nivelul apei din lac. Cauza presupusă: supraexploatarea, forajele care scot mai multă apă decât există în acvifer. Vom derula un program de monitorizare – instalăm aparatură care măsoară temperatura şi nivelul apei”, spune Daniel Scrădeanu, preşedintele Asociaţiei Hidrogeologilor din România. În funcţie de rezultate, s-ar putea raţionaliza folosirea apei termale în Băile Felix şi Băile 1 Mai.

„Suntem primii care am intrat pe proprietăţile oamenilor. Nu e o situaţie uşoară, în care să poţi să gestionezi în mii de gospodării din comuna Sînmartin. Unii au atacat în instanţă şi o persoană a şi câştigat. Alte persoane obţineau aviz pentru apă rece şi forau mai adânc, până dădeau de apa geotermală. De aceea, s-a luat decizia ca Apele Române să dea aviz pentru forări ce vizează apa rece doar împreună cu ANRM-Ce alegem, salvăm lacul şi omorâm staţiunea? E o problemă delicată. Mi-aş fi dorit ca fiecare din cei care spun azi anumite lucruri, să fi făcut asta din ’90 încoace,Se va lua în considerare prioritizarea folosirii apei geotermale în scop curativ, în locaţii precum Spitalul de recuperare Felix sau centrul Ceres, şi abia apoi în scop recretativ. De asemenea, s-ar putea face noi controale pentru depistarea forajelor ilegale”, sustine prefectul in cadrul unei conferinte de presa organizata cu acest scop.

„Se vor colecta seturi de probe pentru analize chimice şi pentru analize de izotopi de mediu pentru descifrarea vârstei actuale a acviferului. Sunt analize care arată că de fapt apele au început să întinerească, ceea ce arată un mare semn de întrebare. Dacă se confirmă, înseamnă că apele termale din zona Oradiei vor deveni tot mai reci’, afirma hidrogeologul Daniel Scrădeanu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 × 1 =