PERICOLUL CHINEZ: China cumpără pentru a înlocui

bd96a6a54ff87ff104f8060715f7f12f

O analiză a noii strategii a Chinei “Made in China 2025” prezintă pericole pentru națiunile industrializare. Un efect ar putea fi o creștere economică mai redusă în Germania. Studiul avertizează companiile să nu se lase păcălite.

Foamea Chinei pentru tehnologii occidentale amenință, este în pericol să devină, potrivit unui studiu, una dintre cele mai mari probleme pentru Germania și alte state industrializate. Statele cu industrii puternice trebuie să se aștepte la o slăbire a creșterii lor economice, avertizează institutul China Merics de la Berlin, într-o analiză a noii politici industriale a celor de la Beijing – “Made in China 2025”.

Planul ambițios al celor de la Beijing prevede ca în multe sectoare lacunele tehnologice să fie acoperite prin companii occidentale și astfel China să devină lider mondial în domeniu. Prima dată vor fi modernizate sistemele de producție, mai târziu țara poate deveni o super-putere industrială.

Experții Merics au considerat cel mai critic punct această tendință de a-și acoperi lacunele tehnologice cu achiziții de pe piața occidentală. Din ianuarie și până în septembrie investițiile chineze din state membre ale UE au înregistrat un volum total de 15 miliarde de euro, iar până la sfârșitul acestui an suma de 19 miliarde de euro ar putea fi depășită. În SUA firmele chineze au investit în prima jumătate a acestui an circa 17 miliarde de euro.

Politica și economia nu ar trebui să se lase influenate de posibile oportunități de afaceri pe termen scurt, pe care le oferă firmele ce sunt parte din “Made in China 2025”. La final guvernul chinez are același scop, de a înlocui tehnologiile străine cu unele chinezești. Este nevoie de soluții inteligente la această strategie a Chinei.

Autorii studiului recomandă Europei, printre altele, să verifice atent procesele de preluare prin intermediul companiilor chineze. La fel ca și în SUA, Europa ar trebui să cerceteze și să stabilească de asemenea dacă preluarea unei companii autohtone prin investitori străini nu are cumva efecte asupra siguranței și securității naționale. De asemenea, țările dezvoltate pot să se folosească de interesul Chinei în tehnologiile lor și să ceară în comparație standarde de securitate și protejarea datelor sensibile în cadrul afacerilor lor din China.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Studie-China-kauft-auf-um-zu-ersetzen-article19320661.html

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

49 − = 47