Pericolul nu a trecut, chiar daca Raportul e favorabil cu amendamente pentru adoptarea OUG 14/2017

Senatorii din Comisia juridică au adoptat, luni seară, cu unanimitate de voturi, un raport favorabil cu amendamente la proiectul de lege de adoptare a OUG nr. 14/2017 pentru abrogarea OUG nr. 13/2017. Dar Romania poate sta linistita doar dupa ce azi, marti, parlamentul va aviza ordonanta 14.

Președintele Comisiei, social-democratul Șerban Nicolae, a precizat că amendamentele adoptate sunt de natură tehnică, vizând corelarea unor texte normative.

“Au fost două amendamente admise și două respinse. OUG 14 propunem să fie adoptată cu două amendamente provenite de la Comisia pentru constituționalitate în sensul în care, pe rațiuni pur tehnice, de precizare normativă, s-au făcut câteva modificări la text. O modificare la art. 25, alin. 5 și la art. 215 indice 1. E vorba de detalii tehnice, nici nu cred că ar trebui să intrăm foarte mult în amănunt. E vorba de corelarea unor texte normative”, a declarat Șerban Nicolae.

Comisia juridică și-a însușit amendamentul formulat de senatorii Ionuț Sibinescu și George Dircă pentru punerea în acord a dispoziției articolului 25, alin. 1 din Codul de procedură penală cu decizia Curții Constituționale nr. 586/2016.

“În caz de achitare a inculpatului sau de încetare a procesului penal, în baza art. 16, alin. 1, lit. b) teza întâi, lit. e), f) — cu excepția prescripției, i) și j), în caz de încetare a procesului penal ca urmare a retragerii plângerii prealabile, precum și în cazul prevăzut de art. 486, alin. 2, instanța lasă nesoluționată acțiunea civilă”, se arată în amendamentul adoptat cu unanimitate de voturi în Comisia juridică.

Cel de-al doilea amendament adoptat vizează modificarea art. 215 indice 1, alin. 2, în sensul că “în cursul urmăririi penale, controlul judiciar poate fi prelungit de către procuror, prin ordonanță, dacă se mențin temeiurile care au determinat luarea măsurii sau au apărut temeiuri noi care să justifice prelungirea acestuia, fiecare prelungire neputând să depășească 60 de zile; prevederile art. 212, alin. 1 și 3 se aplică în mod corespunzător”.

În debutul ședinței Comisiei juridice, senatorul PNL Alina Gorghiu și senatorul USR George Dircă au solicitat suplimentarea ordinii de zi și cu punctul referitor la OUG nr.13/2017, susținând că cele două acte normative ar trebui să fie dezbătute împreună.

“Vă rog să luați în considerare suplimentarea ordinii de zi cu OUG 13. La Comisia de constituționalitate s-a discutat despre ambele acte normative (…) și cred că este important să le gestionăm împreună, în aceeași comisie, existând un risc destul de mare să dăm un semnal prost dacă am discuta și am adopta astăzi, cu sau fără amendamente, exclusiv OUG 14. (…) Există o temere reală că adoptându-se exclusiv OUG 14 astăzi (…) creăm sau lăsăm o breșă pentru a putea fi activate ulterior dispozițiile OUG 13”, a spus Alina Gorghiu.

La rândul său, George Dircă a subliniat faptul că se impune ca OUG 13 să fie respinsă înainte ca OUG 14 să fie adoptată pentru a nu deschide “o cutie a Pandorei”.

“Dacă se dorește într-adevăr soluționarea acestei probleme ivite și dorim să stingem definitiv această situație, este musai să respingem OUG 13 și după aceea să discutăm pentru aprobarea OUG 14 cu amendamentele propuse. În cazul în care vom lăsa OUG 13 în această procedură parlamentară și vom vota exclusiv admiterea OUG 14, care are anumite probleme din punct de vedere mai ales de constituționalitate, riscăm să deschidem o cutie a Pandorei”, a declarat senatorul USR.

În replică, Șerban Nicolae a precizat că, în ce privește OUG 13, există un calendar deja aprobat. El i-a întrebat, totodată, pe reprezentanții Opoziției în Comisia juridică “de ce nu a existat până acum o solicitare formală către Biroul permanent și Comisie”.

“Mi se pare că este totuși o formulă prezumpțioasă, absolut incorectă să spunem că ne temem că parlamentarii ar vota o ordonanță într-un fel și și-ar modifica punctul de vedere și ar încerca să facă nu știu ce manopere de legiferare în așa fel încât să obțină nu știu ce rezultat, iarăși prezumat. În aceste condiții, mi-e greu să înțeleg în ce ar consta neconstituționalitatea OUG 14 determinată de faptul că nu discutăm în același timp și de legea de respingere a OUG 13. OUG 14 a fost cerută în mod expres și public de președintele României. (…) În mesajul transmis a spus că OUG 14 este prea puțin, fără să o critice, fără să spună că ar fi neconstituțională și fără să spună vreun moment că ar mai fi de făcut ceva în legătură cu OUG 14. De aceea, eu nu împărtășesc punctul dumneavoastră de vedere, nici procedural nu cred că este corect”, a susținut Nicolae.

Propunerea Opoziției de a suplimenta ordinea de zi a ședinței Comisiei juridice a primit doar cinci voturi ‘pentru’, fiind astfel respinsă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 × 1 =