Perturbare mondială. Cum imprimantele 3-D ar putea șterge un trimestru al comerțului global până în 2060

Criticii comerțului global ar putea găsi un motiv pentru a sărbători în apariția imprimării 3D, conform Bloomberg. Raoul Leering, șeful analizei comerțului internațional de la ING, scrie că o creștere a imprimării 3D ar putea să distrugă aproape un sfert din comerțul transfrontalier până în 2060.

Critica sa asupra peisajului tehnologiei inaugurează cercetarea economică recentă, care se referă, de asemenea, la clusterele de inovare, la atitudinea bărbaților și a femeilor la locul de muncă din America și la demografia cheltuielilor de artă.

Imprimarea și micșorarea fluxurilor comerciale

Dacă tipărirea de mare viteză 3-D face producția în masă viabilă prin utilizarea acestui instrument, ar putea provoca o perturbare majoră a fluxului global de mărfuri, scrie Leering.

Aproximativ jumătate din bunurile fabricate ar putea fi imprimate până în 2060 dacă creșterea actuală a investițiilor în tehnologie persistă, estimează el. Acest lucru ar reduce comerțul mondial cu un sfert, pentru că ar necesita mai puțină forță de muncă și ar reduce nevoia de a importa bunuri intermediare și finale din țările cu salarii mici. Aceasta ar putea duce la restrângerea deficitelor comerciale pentru importatorii majori, deși țările cu un excedent comercial ar putea suferi.

Acesta e scenariul de creștere lentă al lui Leering. Dacă investițiile vor crește, dublându-se la fiecare cinci ani, el estimează că vor dispărea doar două cincimi din comerțul mondial.

Estimările sale sunt incerte (nu există date privind valoarea produselor tipărite 3D și serviciilor conexe din întreaga lume, iar tehnologia nu a evoluat până în prezent încât să permită producția în masă), dar subliniază faptul că există potențial de perturbare.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

40 − 36 =