Pesta porcină africană se răspândește necontrolat

Pesta porcină din Africa se apropie tot mai mult. Există țări din estul Europei care raportează deja mii de animale infectate. În Polonia există o nouă sursă de infecție, la doar câteva sute de kilometri de noi.

Pesta porcină africană (ASP) ucide tot mai mulți porci sălbatici sau domestici în țări din estul Europei. În anul 2017 în Polonia, Cehia, România, Ucraina sau cele trei state baltice s-au raportat un număr total de 4140 de cazuri, iar în ianuarie 2018 alte 760. Aceste cifre sugerează că răspândirea bolii nu a pierdut din dinamică, spune președintele Institutului Friedrich-Loeffler pentru Sănătatea Animalelor, Thomas Mettenleiter, pentru Agenția Germană de Presă.

În anul 2014 în aceste șapte state au fost raportate un total de 304 cazuri. Din anul 2015 experții urmăresc an de an cum numărul cazurilor se dublează. Experții presupun că patogenul s-a stabilit endemic în țări precum Lituania, Letonia, Estonia sau Polonia în cadrul populației de animale și a devenit permanent. Astfel că virusul este retransmis continuu către alte animale din populație. De asemenea Rusia raportează cazuri similare. Pentru Belarus, experții estimează existența bolii, dar nu au cifre reale.

Mettenleiter nu crede că există dovezi cum că boala, împotriva căreia nu există vaccin, este mortală în zonele cu infecții. Au fost afectate semnificativ mai puține animale de pesta porcină africană în comparație cu febra aftoasă. Cu toate acestea, agenții patogeni ASP rămân în cadavrele infectate pentru o perioadă foarte lungă de timp, astfel încât, ele pot infecta la rândul lor speciile conspecifice, care apoi le transmit. Mettenleiter este convins că ciuma nu va putea fi controlată în sălbăticie.

http://www.spiegel.de/wissenschaft/medizin/afrikanische-schweinepest-tierseuche-breitet-sich-in-osteuropa-schnell-aus-a-1191030.html