Peste 80% dintre românii care lucrează în IT, pregătiți să folosească aplicațiile și dispozitivele pe care le au în companie

images
Majoritatea lucrătorilor români din sectorul IT din companii mici și mijlocii (84%) se simt pregătiți să folosească aplicațiile și dispozitivele pe care le au la dispoziție în companie, comparativ cu 59% în Europa Occidentală, conform unui studiu realizat de o companie de software, remis marți AGERPRES.

În același timp însă, numărul companiilor românești care au un website (55%) sau o zonă online dedicată clienților (16%) este mai mic față de media occidentală (69% respectiv 21%).

În antiteză cu aceste rezultate și cu profilul respondenților (lucrători IT în companii mici și mijlocii), la nivel general, România se plasează conform DESI pe penultimul loc în UE atunci când vine vorba de competențe digitale, iar unul dintre factorii care ne ajută să nu ocupăm ultima poziție poate fi tocmai numărul mare de specialiști IT din economie. Când vine vorba de integrarea tehnologiei în mediul de afaceri, însă, România se plasează pe locul 28 din 28.

Ipsos Mori a realizat în 2016, pentru Microsoft, un studiu la nivel european printre companiile mici și mijlocii, categorie ce formează aproape 99% din totalul companiilor de pe continent. Studiul a abordat teme legate de folosirea datelor și a tehnologiilor de ultimă oră pentru a atrage noi clienți, a crește productivitatea și a inova în domeniul de activitate în care activează.

Un alt aspect relevat constă în atitudinea pozitivă cu care afacerile românești privesc epoca digitală raportat la cele din vestul Europei. Respondenții români consideră că tehnologia le va ajuta și fluidiza deciziile operaționale și strategice (79% versus 59%) sau le va aduce mai multe date relevante despre clienți (67% versus 53%).

În ceea ce privește mobilitatea angajaților, România are în continuare o rată scăzută față de majoritatea statelor europene, 70% dintre angajați declarând că trebuie să fie prezenți la birou pentru a-și îndeplini sarcinile de serviciu. Totuși se constată o creștere a flexibilității față de 2015, când 80% din angajați declarau că trebuie să fie prezenți la birou pentru a-și îndeplini sarcinile de serviciu.

80% dintre lucrătorii români din sectorul IT din companii mici și mijlocii simt că tehnologia digitală a avut un impact pozitiv asupra abilităților lor, trei sferturi confirmă același impact pozitiv cu privire la capacitatea lor de a inova (75%), cooperarea între echipe (76%) și motivația lor de la locul de muncă (74%).

Factorii de decizie români (BDMs) estimează că vânzările și strategia de marketing vor reprezenta provocările cele mai stringente cu care organizația se va confrunta în următoarele 12 luni, 76% dintre ei menționând acest lucru. În același timp, aceștia sunt de acord că dezvoltarea competențelor angajaților (72%) și strategia companiei (72%) sunt probleme care cer atenție specială.

80% din angajații chestionați în România simt că informațiile proprii sunt protejate oriunde s-ar afla, comparat cu 67% în vestul Europei. Între manageri, 79% sunt de aceeași părere când vine vorba de datele firmei față de 58% în Europa occidentală. Dintre aceiași manageri, 72% declară că afacerea lor dispune de protecție avansată a datelor față de media vestică, de 54%.

Pe de altă parte, un raport Microsoft Security arată că România are rate de apariție a riscurilor de securitate consistent superioare mediei mondiale (31,3% versus 20,8% pentru Q4 2015 și o medie mai mare de calculatoare detectate ca infectate — 36,4 din 1000 față de 16,9 media mondială.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 6 = 1