Petrol pentru toată lumea

image

Petrol pentru toată lumea
Statele Unite ale Americii au decis după criza petrolului să nu mai exporte acest combustibil brut, temându-se să nu rămână fără rezerve. Dar acum țara produce mai mult decât consumă și astfel poate vinde și altora.

Uneori, un petrolier poate scrie istorie. BW Zambesi a plecat la 30 iulie dintr-un port din Texas City și și-a făcut traseu către Coreea de Sud. Vasul avea la bord petrol brut în valoare de 40 de milioane de dolari. A fost pentru prima dată de 70 de ani când Statele Unite a exportat petrol către străinătate, care să nu fi fost în prealabil rafinat în benzină sau alt produs asemănător. Interdicția de export pentru petrol brut, care este în contradicție cu idealul american de piață liberă, ar fi trebuit practic să protejeze țara după criza petrolului din anii 70, când a existat o lipsă gravă de combustibil. În anul 1973 organizația țărilor exportatoare de petrol OPEC a oprit livrările deoarece țările arabe au vrut să oprească politica vestului față de statul Israel.

Interdicția americană față de exportul petrolului brut se aplică în continuare, dar Ministerul Comerțului aplică scutiri transporturilor către Canada. Faptul că BW Zambesi a putut să ducă petrol către Coreea de Sud a fost doar o tehnicitate legală. Avocații companiei petroliere Enterprise products Partners din Houston au reușit să convingă Departamentul de Comerț că lichidul de la bordul vasului nu este petrol brut ci a suferit o minimă prelucrare. Autoritatea a aprobat exportul. Decizia a reprezentat una fără precedent.

http://www.sueddeutsche.de/wirtschaft/usa-als-neuer-exporteur-oel-fuer-die-welt-1.2110310

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 73 = 83