De ce la nemti se poate si la noi nu, Pfand pe Tetra-Pack sau cum au învățat nemții să recicleze

gibt-es-bald-pfand-auf-tetra-packs

De ce la nemti se poate si la noi nu – Pfand pentru Tetra-Pack sau cum au învățat nemții să recicleze

Cea mai rapidă și simplă chestie pe care au făcut-o nemții pentru a ajuta procesul de reciclare a fost următoarea: absolut toate magazinele care vând peste un anumit număr de sticle pe lună au fost obligate să aibă și un loc unde se pot returna sticlele (numit Pfandrückgabestelle).Cuvântul lung și urât de mai sus pentru aparatele/locurile de returnat sticle pentru reciclat vine de la un substantiv în germană numit Pfand. Acesta reprezintă valoarea în bani pe care o primiți înapoi pe o sticlă în momentul returnării. Valoarea acestui pfand diferă în funcție de tipul sticlei.

Astfel, pe o sticlă de sticlă valoarea pfand-ului este în jur de 8 cenți. Este o sumă destul de mică, dar chiar și așa nu e de neglijat.
În schimb, la sticlele de plastic, mult mai rele pentru mediu decât sticla, acest pfand este intre 15 și 25 de cenți. Iar 25 de cenți pentru un singur pet e ceva, chiar și la nemți.

Bun, o să ziceți că da, la banii ăștia ați recicla și voi, dar statul român nu are cum să plătească astfel de sume. Ei bine, aici vine precizia germană. Pentru că ei au găsit o soluție simplă și eficientă. Acest pfand îți este de fapt returnat, nu dat pe degeaba. Pentru că în momentul în care cumperi o sticlă plătești și pfand-ul aferent. Ca exemplu, pe o sticlă de Coca-Cola plătești 1,5 euro pe băutură plus încă 25 de cenți pentru pfand. Astfel, la casă vei plăti pe acea sticlă 1,75 euro. În acest fel, nemții au găsit o modalitate simplă de a oferi o sumă onorabilă pentru reciclare și, în același timp, nu au fost nici nevoiți să scoată din buzunarul statului o sumă considerabilă.

La noi ar fi într-adevăr destui cârcotași care nu ar fi prea încântați să dea 0,5-1 leu în plus pe o sticlă de băutură, dar binele se mai face și cu forța. Plus că mi se pare o chestie care ar prinde îndeajuns de ușor. Și acum că am găsit o modalitate îndeajuns de ușor de implementat încât până și politicienii noștri incompetenți ar putea să o facă, cum o promovăm? Alte detalii de ultima ora, dupa zambet…

—————————————————————————————————————————————————-

regular_smile……daca tot avem internet am putea sa presam mai mult pe aceasta tema, pe politicienii canibali…..

588c57f5bc2876532ae4da43673d10dd

 

 

—————————————————————————————————————————————————-

În curând nemții s-ar putea să se vadă îndemnați să returneze cutiile de lapte de tip Tetra-Pack către Supermarketurile de unde au fost achiziționate. Acest lucru este cerut de Aurotitatea Germană pentru Protecția Mediului. Motivul este faptul că acestea nu sunt suficient de prietenoase cu mediul înconjurător.

Protecția Mediului din Germania cere o recomandare de returnare a cutiilor de carton de la băuturi. Cutiile din carton, plastic sau aluminiu trebuie să fie promovate ca fiind parțial ecologice, explică directorul DUH Jurgen Resch joi la Berlin. Cutiile de băuturi nu mai îndeplinesc astăzi criteriile care justifică o astfel de evaluare. Iar cererea DUH a stârnit critici dure din partea producătorilor de ambalaje.

Cerințele care stau la baza evaluării lor ca ecologice conform oficiului federal al mediului, stabilite acum 12 ani nu mai sunt astăzi respectate. Cutiile de băuturi sunt astăzi mai grele, au un conținut mai ridicat de plastic și mai mic de celuloză. De asemenea cota de reclicare se ridică undeva la 36% față de 71% cât specifică producătorii. Analizele biroului federal de mediu, care a dus la scutirea acestora de Pfand, prevede o rată de reciclare de 64%.

Opoziția vine din partea producătorilor de ambalaje. DUH a încercat cu afirmațiile sale să demonstreze aspecte false și încearcă de asemenea prin cifre exagerate să modifice statutul cutiilor de băuturi, explică Michale Brandl, director executiv al asociației profesionale a producătorilor de cutii de carton pentru alimente lichide.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 2 = 2