Piața chineză de automobile electrice provoacă surprize

 

Creșterea vânzărilor de automobile electrice continuă să provoacce susprize în China. Cu toate că Beijingul a redus semnificativ din subvențiile sale guvernamentale, chinezii nu sunt însă descurajați la cumpărare. Piața pare să câștige singură în impuls.

Creșterea puternică a pieței chineze de automobile electrice a fost explicată de sceptici prin subvențiile consistente oferite de stat. La urma urmei, spun cei de la agenția de rating Fitch, nici o altă țară în afară de Norvegia nu sprijină atât de puternic achiziția de automobile electrice precum China. Din ianuarie 2017 autoritățile de la Beijing și-au redus subvențiile cu 40%. Va fi acesta sfârșitul boom-ului?

Producătorul chinez BYD, care este cel mai mare producător de automobile electrice din lume, a anunțat în luna august o scădere a vânzărilor de 20% în prima jumătate a anului. Motivul este faptul că BYD a trebuit să majoreze prețurile datorită reducerii subvențiilor. Dar după finalul anului se arată că acest brand a fost mai degrabă o excepție: Vânzările de automobile electrice în China au crescut până la noi niveluri record, în ciuda reducerii sprijinului guvernamental.

Doar în luna noiembrie cifrele vânzărilor au crescut cu fix 80%, raportează jurnaliștii de la Wall Street Journal, citând din datele oferite de CEIC Data. În primele unsprezece luni ale anului 2017, producția cât și vânzările de automobile au crescut cu fix 50%. Numărul total de mașini vândute în 2017 a fost de peste jumătate de milion dacă se adaugă și cifrele pentru luna decembrie.

https://www.n-tv.de/wirtschaft/Chinas-E-Auto-Markt-sorgt-fuer-Uberraschung-article20219793.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 + 3 =