Piețele bursiere globale lovite de preocupări bancare portugheze

_76174670_76174669

Piețele bursiere globale lovite de preocupări bancare portugheze
Bursele de valori din Europa și SUA au căzut datorită preocuparilor cu privire la starea de “sănătate” a uneia dintre cele mai mari banci din Portugalia. Actiunile Banco Espirito Santo au fost suspendate după ce a căzut cu 17% ca urmare a temerilor legate de neregulile în contabilitatea grupului.

Ca rezultat, bursa de la Lisabona a scăzut cu peste 4%, de asemnea IBEX Madrid a scăzut cu 2,7% , în timp ce Paris CAC 40 și Dax Frankfurt au scăzut cu 1,8%. Rapoarte mass-media, subliniind preocupările legate de anumite practici financiare ale grupului Espirito Santo, au aparut la sfarsitul anului trecut. Banca centrală a Portugaliei, a ordonat apoi, un audit în conturile grupului, care a descoperit nereguli de contabilitate “grave”.
La apogeul crizei financiare, Portugalia a fost nevoită să accepte planul de salvare în valoare de 78 miliarde de euro de la partenerii săi europeni și Fondul Monetar Internațional. Portugalia a ieșit din programul de salvare luna trecuta, cu incredere că economia țării a revenit. Costurile îndatorării guvernamentale au scăzut la un minim de opt ani, la 3,58% în luna aprilie a acestui an, dar preocupările reînnoite cu privire la starea de sănătate a sectorului financiar al țării au dus la cresterea acestora inapoi la 4%, in cursul zilei de joi.
http://www.bbc.com/news/business-28249080

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 × = 56