Pietele emergente la răscruce

_87107027_87107026

Pieţele economiilor emergente au ajuns la răscruce, confruntandu-se cu posibilitatea unei noi ere de creștere economică mai lentă, avertizează un nou raport al Băncii Mondiale. Cu toate acestea există şi unele aspecte mai optimiste ale evaluărilor. Ei nu resping ideea că acest lucru ar putea fi doar temporar. Conform acestora economiile emergente nu sunt la fel de vulnerabile cum erau în deceniile anterioare. Punctul de plecare pentru acest raport este încetinirea semnificativă a creșterii, care a avut deja loc în economiile de piață emergente din 2010.

China este cel mai bun exemplu și într-un fel este un caz special. O încetinire a fost văzută ca inevitabilă după trei decenii de expansiune economică rapidă. Dar multe altele din acest grup au înregistrat de asemenea, performanțe slabe, inclusiv Brazilia, Rusia și Africa de Sud. (India este o excepție.) Încetinirea acestora contrastează cu o recuperare slabă, dar constantă în economiile avansate. Întrebarea centrală reprezentată de raport este dacă aceasta este o problemă temporară sau începutul unei noi ere de creștere mai lentă.

Nu există nici un răspuns definitiv în acest raport, dar există un sens clar de neliniște. Multe economii sunt afectate de incetinirea prețurilor pentru materii prime, cum ar fi metale și petrol. Au fost de asemenea afectate de scăderea cererii pe piețele de export pentru produsele lor, care, la randul ei reflectă parțial ceea ce raportul numește “creștere anemică în economiile avansate”.
Investițiile mari în producția de mărfuri din ultimii ani sunt susceptibile de a însemna livrări puternice care va ține presiune descendentă asupra prețurilor.

Există, de asemenea, o scădere a investițiilor străine în economiile emergente. Acestea au scăzut cu aproximativ un sfert în perioada 2010 și 2014. În prima parte din 2015 a existat o creștere semnificativă a capitalului părăsind economiile emergente. Există, de asemenea factori interni, inclusiv îmbătrânirea populației în multe economii emergente. Creșterea productivității – suma pe care fiecare lucrător o produce – a încetinit în multe.

Raportul descrie încetinirea ca “neobișnuit de sincronă (afectează mai multe țări în același timp) și prelungită”.

http://www.bbc.com/news/business-35046944

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× 3 = 9