Pisica persană chinchilla

Pisica chinchilla este una dintre cele mai frumoase și mai căutate pisici din rasa persană.

Pisicile din rasa persană sunt în general renumite pentru blândețea lor. Au un aspect robust, o blană bogată, mătăsoasă, mai dezvoltată în jurul gâtului, pe piept, asemenea unui jabou. Pe lângă drăgălășenia lor, sunt animale inteligente și afectuoase și au un temperament liniștit.

În 1919 a fost creată la Londra o societate care a înglobat crescătorii de persană argintie (”Silver”) și fumurie (”Smoke”), se arată în cartea ”Ghid felin”, autori dr. Filea Ioan Ivana și dr. Simona Filea Ivana (Editura CERES, București, 1993). În scopul selecționării, conducerea societăților a hotărât să creeze două clase: Persana Silver (argintiu uni, fără dungi) și Persana Stached Silver (argintie, cu dungi). Dificultățile morfologice de a separa net cele două clase au dus la eliminarea clasei Silver monocolor și exemplarele respective au fost denumite Chinchilla. Această varietate se diferențiază printr-o blană fără dungi și o eleganță extraordinară.

Alte caracteristici ale rasei de persană chinchilla sunt capul rotund, nasul de culoare roșie-cărămizie (și nu atât de scurt ca la alte pisici din rasa persană), ochii mari, strălucitori, de culoare verde-smarald (niciodată galbeni). Urechile sunt mici, rotunde și îndepărtate. Labele sunt scurte, iar tălpile picioarelor sunt maro sau negre.

Blana este argintie, de cea mai deschisă culoare, cu fire de păr albe la rădăcină, fără dungi întunecate sau nuanțe roșcate. Firul de blană este lung și gros.

Sunt animale de companie iubitoare și prietenoase, cărora le place compania oamenilor și care se comportă bine în preajma copiilor. Sunt pisici loiale, care au tendința să se atașeze de stăpân, dar în prezența străinilor pot fi mai rezervate și chiar neliniștite. De asemenea, se adaptează bine vieții de apartament.

O atenție deosebită trebuie acordată îngrijirii. Având în vedere blana lor lungă și bogată, pisicile persane chinchilla trebuie pieptănate în mod regulat, chiar zilnic. De asemenea, o atenție deosebită trebuie acordată îngrijirii ghearelor, curățării ochilor și urechilor.

Durata medie de viață a acestei rase este de 14-16 ani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

70 + = 78