Pitică Albă orbitează în jurul unei găuri negre

După standardele cosmice această situație este una foarte rară și extremă în Univers: cercetătorii au observat o stea care orbitează o gaură neagră la fiecare 28 de minute. Distanța dintre cele două corpuri cerești este de 2,5 ori mai mare decât distanța dintre Pământ la Lună.

Astronomii au observat un duet extrem de neobișnuit pe cerul înstelat: la o distanță de fix 15.000 de ani-lumină de planeta noastră o stea “Pitică Albă” orbitează o gaură neagră de două ori pe oră, spun cercetătorii din echipa lui Arash Bahramian de la University of Alberta, regiunea canadiană Edmonton. Este cea mai apropiată orbită a unei stele în jurul unei găuri negre care a fost observată vreodată, scriu oamenii de știință într-o ediție viitoare a jurnalului “Monthly Notices of the Royal Astronomical Society” (“MNRAS”).

Această Pitică Albă este atât de apropiată de gaura neagră încât materialul stelei este absorbit de către aceasta și adunat într-un disc în jurul găurii negre, subliniază Bahramian într-o declarație. Astronomii au cercetat de multă vreme acest binecunoscut sistem binar. Astfel că s-a descoperit că nu este vorba despre o stea obișnuită, care orbitează o Pitică Albă. O gaură neagră absoarbe de fapt materia de la corpul vecin. Semnătura unei cantități mari de oxigen a arătat că este vorba despre o Pitică Albă.

Măsurătorile efectuate cu sateliții „Chandra” pe bază de raxe X și “Nustar” ai autorității americane de zbor spațial, NASA, au arătat că emisiile de raze X din sistem fluctează pe același lungimi de undă la fiecare 28 de minute. Cercetătorii concluzionează astfel că aceasta ar fi durata de revoluție a sistemului. Pitica Albă s-ar afla astfel la o distanță de doar două ori și jumătate mai mare decât cea dintre Pământ și Lună. Iar pentru standardele cosmice această distanță este una extrem de redusă. Cu toate acestea, steaua pitică nu va cădea în interiorul găurii negre, subliniază cercetătorii. Cu cât pierde mai multă masă cu atât de mult se va depărta de gaura neagră.

http://www.n-tv.de/wissen/Weisser-Zwerg-umrundet-Schwarzes-Loch-article19751277.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 × = 27