PLAFONAREA

cash_article-main-imagePLAFONAREA

 Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri proiectul de lege pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar. Limitarea platilor in numerar se extinde si la alti operatori economici decat persoanele juridice: persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale, liber profesionisti, persoane fizice care desfasoara activitati in mod independent, asocieri si alte entitati cu sau fara personalitate juridica. Proiectul va fi trimis catre Parlament.Plafonul zilnic maxim este de 5.000 lei/persoana, dar nu mai mult de un plafon total de 10.000 lei/zi.

Proiectul mai prevede limitarea incasarilor si platilor zilnice in numerar la 5.000 lei/persoana in cazul operatiunilor de plati in numerar sau de incasari in numerar efectuate de operatorii economici catre sau de la persoane fizice, reprezentand cesiuni de creante sau alte drepturi, restituiri sau acordari de imprumuturi sau alte finantari;De asemenea, este prevazuta limitarea operatiunilor de incasare in numerar efectuate de operatorii economici de la persoane fizice la plafonul zilnic de 10.000 lei/persoana. Mai sunt limitate incasarile si platile in numerar efectuate intre persoane fizice, prin instituirea unui plafon zilnic de 10.000 lei/tranzactie. Proiectul de lege mai stabileste si sanctiunile aplicabile celor care depasesc plafoanele, respectiv aplicarea de amenzi in cuantum de 25% din sumele platite/incasate care depasesc plafoanele.

In plus, proiectul de Lege introduce, pentru institutiile bancare emitente si acceptante din Romania, obligatia de a respecta plafoanele maxime prevazute de lege pentru comisioanele interbancare. Totodata institutiile acceptante au obligatia de a include in acordurile incheiate cu beneficiarii platilor informatii detaliate referitoare la valoarea comisioanelor pentru serviciile prestate, a comisioanelor interbancare, precum si a comisioanelor suplimentare aplicate in functie de marca si categoria respectivelor carduri de plata.

——————————————————————————————————————————————————————————-
regular_smile……….despre vocile de sus, nu din plafon….
Un ardelean cosea linistit pe un deal situat langa satul lui. Si cum muncea el linistit, aude o voce:
– Mai Vasileeeeee! Vino repede acasa ca ti-a murit sora!
Ardeleanul lasa linistit munca si se indreapta spre casa. Merge el vreo 500 m si apoi exclama:
– Oooo, ce teapa am luat, doar eu n-am nici o sora!, asa ca se intoarce la munca.
Dupa cateva minute, iar aude o voce:
– Vasileeeee, vino ma repede ca ti-a murit soacra!
Sta ardeleanul si se gandeste putin, apoi se indrepta linistit catre casa. Dupa 10 minute isi da seama ca el nu are nici soacra, asa ca se intoarce linistit la munca. Dupa alte 10 minute, aude iar o voce dinspre sat:
– Vasileeeee, vino repede ca ti-a luat foc casa!
Sta ardeleanul si-si spune in gand: ba, io sora n-am, soacra n-am, dar casa am, asa ca pleaca linistit spre sat. Merge el agale si cand ajunge in sat isi spune:
– Aoleu, ce prost sint, pe mine nu ma cheama Vasile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 54 = 59