Planul Scotiei pentru stabilirea unui pret minim la alcool ar putea încălca legislaţia UE

supermarket-alcoholCurtea Europeană de Justiție (CEJ) a decis, miercuri, că planurile guvernului scoțian de a introduce un pret minim la alcool contravine legislației UE. Instanța a spus că planurile ar încălca legislația UE “în cazul în care pot fi introduse măsuri fiscale mai puțin restrictive”.

Cazul a fost adus inițial în fața Curții din Edinburgh a sesiunii Asociației Scotch Whiskey în 2012, unde a fost respins. Ca urmare a acestei decizii, un apel a fost lansat la CEJ. În 2012, parlamentul scoțian a adoptat o lege pentru introducerea unui preț minim de 50p per unitate de alcool. Hotărârea CEJ a declarat că acest lucru ar “restricționa piața”.

Guvernul scoțian a vrut să introducă prețurile minime ca o modalitate de combatere a problemelor de sănătate legate de consumul de alcool excesiv în Scoția. Guvernul a declarat că planul ar aduce beneficii, cum ar fi “o scădere a internărilor în spitale cu 1.600 în primul an, și 6,500 anual timp de zece ani de la introducerea politicii” și “o scădere a crimelor cu aproximativ 3.500 in infracțiuni pe an “.

Deși Curtea a sugerat că noile taxe ar însemna o măsură mai puțin restrictivă, guvernul scoțian nu are puterea de a introduce noi taxe de alcool. Cazul va reveni la Court of Session pentru o decizie finală, dar va putea fi atacat in instanta la Curtea Supremă din Marea Britanie.

http://www.ibtimes.co.uk/scotlands-minimum-alcohol-pricing-plan-could-breach-eu-law-1534655

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

91 − = 82