Planurile pentru un mega-canal se concretizează

mareIdeea datează încă din secolul 19 și abia acum începe să ia forme concrete: Iordania a lansat licitația pentru un canal gigant între Marea Roșie și Marea Moartă. Până la sfârșitul lunii martie companiile și consorțiile interesate se pot înscrie pentru această comandă dificilă, anunță ministerul pentru ape și irigare de la Amman. Într-o primă fază va fi ridicată infrastructura, pentru a pompa anual 300 de milioane de metri cubi de apă din Golful Akaba în Marea Roșie din sudul Iordaniei.

De asemenea în prima fază a proiectului se va efectua și o desalinizare cu o capacitate de 65-85 de milioane metri cubi pe an. Costurile pentru ambele proiecte sunt estimate de minister la 900 de milioane de dolari.

O parte din apa din Marea Roșie ar trebui să curgă în Marea Moartă, amenințată de secare completă. O altă parte va fi desalinizată și oferită în beneficiul israelienilor și palestinienilor.

Chiar și Iordania are nevoie urgentă de apă. Țara este formată în proporție de 92% din deșert, iar populația este într-o continuă creștere, în special prin sosirea a numeroși refugiați din Siria.

Marea Moartă se usucă constant din anii 1960, pentru că țările învecinate cu ea, Israel, iordania și Siria iau tot mai multă apă din râul Iordan, cea mai importantă sursă de apă pentru Marea Moartă. Planul este ca Marea Moartă să fie alimentată cu apă din Marea Roșie, iar acesta datează de decenii.

În decembrie 2013 Iordania, Israel și Autoritatea Autonomă Palestiniană s-au pus de acord în privința salvării acestei mări și utilizarea comună a apei în zonă.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Plaene-fuer-Mega-Kanal-werden-konkret-article16478666.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

68 − = 60