Un acord informal ar putea pune capăt grevei din Africa de Sud
Trei companii miniere spun că au ajuns la un acord informal cu sindicatele, care ar putea pune capăt grevei de lungă durată din sectorul de platină din Africa de Sud. Uniunea AMCU aşteaptă acum reacţia membrilor grevei, care a început în luna ianuarie si este considerată cea mai lungă din istoria Africii de Sud. Greva a peste 80.000 de mineri din sectorul platinei a contribuit la un prim trimestru scăzut în economia țării.
Companiile miniere afectate de greva: Lonmin, Anglo American Platinum și Impala Platinum Holding, a anuntat, in cursul zilei de joi, un acord informal cu uniunea.
“Principiile care stau la baza propunerilor caută să realizeze un viitor durabil pentru cele trei companii de platină, în beneficiul tuturor părților interesate și pentru a permite angajaților cea mai bună creștere în condițiile financiare actuale”, a spus firmele.
Companiile, sindicatele și atacanți au fost în impas datorită grevă, riscând închiderea fabricilor, precum și pierderea a mii de locuri de muncă din sectorul minier “. Guvernul Africii de Sud, care a fost chemat să medieze negocierile din cadrul grevei, a fost scos din discuții luni. Pe de altă parte, economia din Africa de Sud s-a contractat cu 0,6% în primul trimestru. A fost prima contracție trimestrială de la criza economică mondială din 2009 și a fost în mare parte datorată scăderii producției de platină. Greva a costat companiile miniere în jur de 2 miliarde de dolari în venituri pierdute.
Minele au oferit creșteri salariale de până la 10%, ceea ce ar împinge pachetul global al salariului minim până la 1.200 dolari în luna iulie 2017. Aceasta ar include indemnizațiile în numerar pentru necesități, cum ar fi locuințe.
http://www.bbc.com/news/business-27819118