Poate Olimpiada să salveze economia Braziliei?

be9b692cd6cfa39402f0188cb7210d69

Brazilia este afectată de cea mai puternică recesiune din ultimele decenii. Țara speră, cu toate acestea, la un impuls economic din partea Jocurilor Olimpice. Dar acesta va fi probabil mai redus după cum ne arată experiențele.

Eevenimetele sportive precum Jocurile Olimpice sau Campionatele Mondiale de Fotbal sunt automat legate de costuri gigant pentru țările organizatoare. În amintirea multora sunt Jocurile Olimpice de Iarnă de la Soci, Rusia, din anul 2014: acestea au fost cele mai scumpe Jocuri Olimpice din toate timpurile, cu un cost total de 45,6 miliarde de euro. În comparație, competiția olimpică de anul acesta din Rio de Janeiro va fi relativ ieftină, doar 10,7 miliarde de euro. Chiar și în comparație cu Jocurile Olimpice de la Londra, din anul 2012, care au costat 13,5 miliarde.

Cu toate acestea, este vorba totuși despre o mulțime de bani. Iar Brazilia se află într-o recesiune puternică. Între timp statul federal Rio a proclamat stare de urgență pentru a obține libertatea financiară pentru dezvoltarea jocurilor. De asemenea, mare parte din costurile pentru jocurile de vară sunt finanțate din surse private, cu ajutorul sponsorilor, veniturilor din vânzarea drepturilor de televizare și cu ajutorul Comitetului Olimpic Internațional (IOC), apoi din vânzarea de bilete sau produse licențiate. Pentru restul de 4,6 miliarde de euro vor trebui însă să contribuie plătitorii de taxe.

Există însă speranțe că Olimpiada 2016 va aduce un impuls pozitiv în țara sudamericană. Brazilia se regăsește în prezent în cea mai puternică criză economică din anii 1930. În acest an produsul intern brut se va contracta cu 3,5% procente, potrivit Comisiei Economcie Regionale a ONU, Cepal. Anul trecut economia s-a contractat cu 3,8%. De asemenea, 11 milioane de brazilieni nu au un loc de muncă.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Kann-Olympia-Brasiliens-Wirtschaft-retten-article18324006.html

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× 7 = 21