Poate Vitamina D să protejeze împotriva infecțiilor?

Părerile privind aportul de suplimente alimentare cu vitamine variază destul de mult. Cercetătorii vor să afle dacă vitamina D poate proteja împotriva infecțiilor iar apoi vor face o declarație clară.

Este descrisă ca fiind “vitamina soarelui și oaselor”, astfel că vitamina D ar trebui să aibe efecte pozitive asupra corpului uman. O cantitate mică ar trebui să provoace diverse simptome: oboseala, lipsa de concentrare sau tulburări de dispoziție sunt doar câteva din problemele care pot apare după un consum de scurtă durată. Pe termen lung consumul regulat și prelungit poate favoriza, printre altele, apariția osteoporozei sau a diabetului. Chiar și riscul de demență este mult mai ridicat.

Cercetătorii de la Queen Mary University of London vor să știe dacă există o legătură între consumul de preparate pe bază de vitamina D și dezvoltarea bronșitei sau a altor afecțiuni ale sistemului respiratoriu. Pentru asta s-au folosit de datele înregistrate de 25 de studii clinice la care au luat parte un total de 11.321 persoane cu vârste cuprinse între 0 și 95 de ani. Pentru meta-analiză au fost luate în considerare rezultatele fiecărei discipline de testare individuală și nu numai rezultatele generale ale studiilor, subliniază cercetătorii din echipa lui Adrian Martineau.

Aceștia au descoperit că riscul de dezvoltare a infecțiilor căilor respiratorii scade cu 12% dacă se consumă suplimente alimentare pe bază de vitamina D. Un efect relevant de protecție a fost însă observat de cercetători doar în cazul participanților la studiu care prezentau înainte de începerea studiului un nivel de vitamina D de 25 nanomoli pe litru, deci aveau un deficit sever de vitamina D. Subiecții ale căror valori au fost peste această valoare nu au prezentat efecte vizibile privind riscul de îmbolnăvire.

Pe baza acestor rezultate nu se pot face nici un fel de recomandări privind consumul de preparate pe bază de vitamina D pentru persoane sănătoase. Singura excepție este în cazul oamenilor cu valori ale vitaminei D de sub 25 nanomoli pe litru, care pot reduce riscul de infecții ale aparatului respirator prin consum de vitamina D.

http://www.n-tv.de/wissen/Kann-Vitamin-D-vor-Infekten-schuetzen-article19705038.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 18 = 27