Polonia: Fondurile pentru ONG-uri, distribuite printr-un organism oficial

Parlamentul polonez a votat vineri în favoarea creării unui organism oficial care să aibă ca atribuție, între altele, distribuirea fondurilor către organizațiile neguvernamentale (ONG-uri). Opoziția a criticat inițiativa, catalogând-o drept o încercare de a controla aceste organizații, relatează AFP.

Institutul Național al Libertății — Centrul pentru dezvoltarea societății civile, care se va afla în subordinea premierului, va fi supervizat de un alt nou organism, Comitetul pentru afaceri publice, format din înalți responsabili din mai multe ministere. Directorul Institutului urmează să fie desemnat de președintele acestui comitet, care va fi membru al Consiliului de miniștri.

Vicepremierul și ministrul culturii, Piotr Glinski, a explicat că noua lege “vine în întâmpinarea necesităților ONG-urilor, mai ales ale celor mici, locale, care nu primeau până acum susținerea adecvată, inclusiv din partea statului”.

În schimb, opoziția a solicitat zadarnic respingerea proiectului de lege, pe care l-a criticat insistent pe parcursul dezbaterii. Krystian Jarubas, deputat al formațiunii populare agrare PSL, a afirmat că “instituirea supravegherii ONG-urilor de către guvern nu este altceva decât o tentativă de lichidare a acestora”. La rândul ei, deputata Platformei civice (PO, liberali) Monika Wielochowska a apreciat că textul “deschide calea unor decizii cu motivație ideologică”.

Au formulat rezerve și militantul pentru drepturile omului Adam Bodnar și Fundația Helsinki pentru drepturile omului. Adam Bodnar a atras atenția în iulie că unele din propunerile proiectului de lege “sunt în contradicție cu normele clar enunțate de OSCE și de Comisia de la Veneția a Consiliului Europei”, evocând între altele “lipsa de garanții împotriva presiunilor politice”. Tot atunci, Fundația Helsinki a calificat legea drept “un pas înapoi de la ideea dezvoltării societății civile”, afirmând că aceasta va crea “un pericol sistemic pentru funcționarea și dezvoltarea în mod independent a ONG-urilor din Polonia”.

Pentru a intra în vigoare, legea mai trebuie votată de Senatul polonez și apoi promulgată de șeful statului, care nu ar urma să pună probleme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

33 + = 37