Polonia vrea să cumpere “Black Hawks”

57f594572979285b25f8c56a37150d61

Un gigant american din domeniul apărării ar putea profita masiv de pe urma cursei înarmării din estul Europei: Polonia, partener al NATO, întrerupe negocierile cu Airbus. Armata poloneză ar trebui ca pe viitor să zboare cu elicopterul aflat în dotarea standard a armatei americane.

După decizia de a renunța la achiziția unui model de elicopter militar produs de Airbus, Polonia vrea acum să cumpere elicoptere americane de tip “Black Hawk”. Ministrul Polonez al Apărării, Antoni Macierewicz, explică la o vizită în Mielec, în sud-estul țării, că în această săptămână vor fi demarate discuțiile cu producătorul american Lockheed Martin despre achiziționarea de elicoptere de transport de greutate medie. Înainte de finalul anului vor fi livrate primele aparate de zbor către Polonia.

Alte detalii nu au fost oferite de minister. De asemenea, nu se cunoaște numărul exact al aparatelor de zbor pe care armata poloneză dorește să le cumpere din SUA, ce fel de versiune va alege sau cât va costa în total proiectul de înarmare.

Observatorii văd această decizie ca un semnal politic și o lovitură grea pentru industria europeană de armament și concernul aviatic Airbus. Săptămâna trecută guvernul de la Varșovia a întrerupt negocierile pentru cumpărarea de elicoptere militare de tip “Caracal”.

În discuțiile dintre polonezi și reprezentanții Airbus a fost vorba despre achiziția a 50 de elicoptere Caracal. Aparatele de zbor ar fi fost dezvoltate de divizia de elicoptere a Airbus, denumită Eurocopter.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Polen-will-Black-Hawks-kaufen-article18828441.html

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 × 1 =