Poluare: Oslo interzice temporar circulația vehiculelor diesel

oslo_standard_13157700
Capitala norvegiană Oslo va interzice marți circulația vehiculelor diesel pentru a ține sub control un vârf de poluare a aerului. Măsura este apreciată în mod diferit de către șoferi, care au fost încurajați cu câțiva ani în urmă să achiziționeze automobile cu acest tip de motor, transmite France Presse.

Interdicția, valabilă pe drumurile municipale, dar nu și pe marile axe naționale care traversează capitala norvegiană, ar trebui să rămână în vigoare până joi, când este de așteptat o ameliorare a condițiilor atmosferice, a anunțat municipalitatea din Oslo duminica seara.

Cei care încalcă legea vor fi pasibili de o amendă de 1.500 de coroane (166 de euro).

Este prima dată când Oslo pune în aplicare această interdicție, decisă de principiu în februarie 2016 de majoritatea municipală, care regrupează laburiști și ecologiști. Chiar dacă emit mai puțin dioxid de carbon, motoarele diesel emit mai mult dioxid de azot (NO2).

“În Oslo, nu se poate cere copiilor, persoanelor în vârstă și celor cu probleme respiratorii să rămână în case la domiciliu pentru că aerul este prea periculos de respirat, a explicat consilierul municipal ecologist Lan Nguyen Marie Berg pentru mass-media norvegiene.

Anunțul a stârnit furia unor automobiliști, incitați în 2006 de către autoritățile norvegiene să opteze pentru motoare diesel, considerate atunci mai prietenoase cu mediul decât benzina.

“Decideți-vă. Nu cu mult timp în urmă, Jens (Stoltenberg, fost prim-ministru norvegian, acum șeful NATO) recomanda motorina în locul benzinei. Nu este sigur că știți cu adevărat care este cea mai bună”, s-a iritat Signora Irene Maier Tziotas pe pagina de Facebook a ziarului Verdens Gang (VG).

Alți internauți au folosit un limbaj mai colorat, scrie AFP.

Mazyar Keshvari, deputat al dreptei populiste (Partidul Progresului, FRP), membră a coaliției la guvernare, i-a îndemnat pe automobiliști să ceară compensații. “Cea mai mare înșelătorie în detrimentul automobiliștilor din Norvegia a devenit realitate”, a afirmat el la postul TV2.

“Aceasta a fost parte din aceste măsuri climatice geniale ale guvernului roșu-verde (coaliția condusă de Stoltenberg)”, a ironizat el. “Nu numai că au recomandat oamenilor să cumpere mașini diesel, dar au schimbat și fiscalitatea pentru a le face mai puțin scumpe. Acest lucru i-a făcut pe mulți să cumpere o mașină diesel pe care nu o pot folosi astăzi”, a deplâns deputatul.

Potrivit Institutului Norvegian de Sănătate Publică, particulele în suspensie provoacă moartea prematură a 185 de persoane în fiecare an la Oslo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 × 1 =