Populația Japoniei scade într-un ritm record

Noi date privind dezvoltarea populației din Japonia îi determină pe experți să tragă semnale de alarmă: societatea țărilor industrializate din Asia recomandă măsuri urgente. Cota populației tinere este într-o continuă scădere. Iar puterea economică este în pericol.

Populația Japoniei scade mai puternic decât s-a întâmplat în ultima jumătate de secol. După cum reiese din datele guvernului japonez, numărul total al japonezelor și japonezilor a scăzut de la 1 ianuarie anul curent cu 308.084 persoane, pentru un total de 125,6 milioane de locuitori. Acesta este al optulea regres consecutiv înregistrat de populația japoneză. În același timp este cea mai puternică scădere de la începutul colectării datelor, în anul 1968.

Experții văd dezvoltarea demografică cu îngrijorare: declinul populației totale ar putea reduce potențialul de creștere economică al țării. Cauzele pentru acest declin sunt puse în special pe seama politicii familiale: numărul noilor-născuți a scăzut cu 2,9% la 981.202 și astfel se află la cel mai redus nivel din 1974.

Alte recorduri au majorat măsura în care societatea japoneză administrează în prezent procesul de îmbătrânire: cota grupei de vârstă peste 65 de ani este mai mare ca niciodată, măsurând 27,2% din totalul populației. Acest lucru înseamă că peste un sfert din japonezi se regăsesc în grupa de vârstă a pensionarilor. Acest lucru se traduce într-un efort neobișnuit de mare pentru sistemele sociale.

Generația nepoților include tot mai puține persoane. Cota copiilor și tinerilor cu vârsta până la 14 ani este la un nivel minim record, de doar 12,7% din totalul populației.

http://www.n-tv.de/wissen/Japan-schrumpft-im-Rekordtempo-article19922317.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

82 − 75 =