Porsche și trecutul său nazist

 

Brandul Porsche înseamnă astăzi o firmă care produce bolizi și vehicule de teren cu mulți cai putere. Dar perioada de început a companiei arăta complet diferit. Fondatorul companiei, Ferdinand Porsche, a dezvoltat chiar și vehicule de transport militar, panzere sau alte vehicule de acest gen, uneori clientul fiind regimul nazist.

Pentru Ferdinand Porsche întâlnirea cu Hitler a reprezentat un punct de cotitură. După afaceri proaste compania s-a îndatorat puternic, astfel că inginerul auto a cerut în mai 1933 o întrevedere cu cancelarul Reich-ului. Au vorbit atunci despre subvenții guvernamentale, pe care Hitler vroia să le acorde doar către concernul Daimler-Benz. Porsche avea pe atunci 57 de ani și a fost de acord cu condițiile impuse de cancelarul german, ca o mare parte din subvenții să meargă către dezvoltarea unei mașini de curse cu participarea Porsche, astfel că Hitler a păstrat constructorul auto de la Stuttgart înființat în anul 1931.

Directorul firmei a rămas în continuare profitor al regimului nazist, după cum reiese dintr-o carte lansată recent. Afacerile au înflorit sub conducerea svasticii. Noua carte a fost intitulată “Porsche – de la biroul de construcții la un brand de renume mondial” și este prima lucrare științifică cuprinzătoare cu privire la începuturile companiei Porsche în perioada nazistă. Autorul principal este renumitul istoric Wolfram Pyta, șeful Centrului de Cercetare Ludwigsburg care se ocupă de istoria criminalității naziste.

Împreună cu Nils Havemann și Jutta Braun el a colectat un amplu material din arhivele pe care le-a găsit în Germania, Franța și Austria. Autorii oferă perspective profunde cu privire la pătrunderea brandului Porsche în regimul nazist. Firma Porsche avea în acea perioadă un model complet diferit de afaceri, spre deosebire de constructorul de automobile care este în prezent. Firma numită “Dr. Ing. h.c. F. Porsche GmbH” nu construia pe vremea aceea vehicule pentru consumatorul final, ci se ocupa doar cu proiecte, pregătire tehnică și prototipuri.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Porsche-und-seine-Nazi-Vergangenheit-article20088944.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 + 2 =