Portugalia impresionează prin mini-deficit

Depășirea crizei? Portugalia înregistrează progrese notabile prin cel mai redus deficit de la reintroducerea democrației. Cerințele UE sunt menținute în continuare, deși la limită. Povara datoriei este în continuare ridicată.

Portugalia a acumulat anul trecut atât de puține datorii cum nu s-a mai întâmplat de la reinstaurarea democrației în țară, în 1974. Deficitul s-a ridicat la 2,1% din produsul intern brut, arată Biroul de Statistică de la Lisabona. Astfel că s-a respectat obiectivul Comisiei UE pentru anul trecut, de 2,5% din PIB.

În anul 2015 volumul datoriilor noi acumulate a fost în mod clar peste prevederile UE, cu 4,4% din PIB (UE pretinde trei procente). Pentru anul curent Biroul de Statistică așteaptă un declin suplimentar de 1,6%.

Economia portugheză a crescut constant pentru ultimii trei la rând. Portugalia, care a părăsit în 2014 programul de ajutor după ce a îndurat o perioadă de criză acută, se numără, la fel ca Italia, printre cele mai îndatorate țări din zona euro, bineînțeles în spatele Greciei. Acest lucru se datorează în special faptului că în 2014 și 2015 două bănci au trebuit salvate cu fonduri de la stat.

Elementele de pasiv au urcat anul trecut din nou la un prag de 130,4% din PIB, după 129% în anul 2015. Guvernul de la Lisabona își fixase ca obiectiv 127,7% pentru anul trecut. Doar atunci când povara datoriilor scade în raport cu produsul intern brut, vom putea vorbi despre o îmbunătățire a condițiilor economice și sociale, spune analistul Filipe Garcia de la casa financiară – Informacao de Mercados Financeiros.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Portugal-glaenzt-mit-Mini-Defizit-article19763995.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 1