Portugalia nu mai este “junk”

 


Portugalia a suferit în ultimii ani de pe urma crizei financiare și economice cum nu a făcut-o nici o altă țară. Între timp bonitatea țării a fost restabilită. Chiar și evoluția din Irlanda îi mulțumește pe cei de la agenția de rating Fitch.

Influenta agenție de rating Fitch a reintrodus Portugalia în clubul debitorilor fiabili. Fitch a majorat vineri ratingul țării cu două trepte de la “BB+” la “BBB”. Astfel că obligațiunile de stat portugheze au părăsit zona de “junk”, unde aceste instrumente financiare sunt considerate investiții pur speculative. Perspectiva este stabilă, astfel că Fitsch nu se așteaptă, într-o perioadă de timp previzibilă, la schimbări de situație.

Agenția de rating a motivat ajustarea prin faptul că situația bugetară a țării s-a îmbunătățit considerabil: în acest an cota datoriilor a scăzut pentru prima dată de la criza euro, explică reprezentanții agenției la Londra. Acest lucru se datorează în special măsurilor guvernamentale, dar și redresării economice a țării și a condițiilor mai bune de finanțare. Deficitul bugetar va reprezenta în acest an doar o fracțiune din valoarea pe care o avea în vremurile de criză. Chiar și sectorul financiar se află astăzi într-o situație mai bună, în ciuda faptului că, creditele neperformante continuă să reprezinte un risc.

Portugalia a fost una dintre țările europene care a suferit cel mai mult de pe urma crizei economice și financiare. Țara membră a zonei euro a primit în total 78 de miliarde de euro, parte a pachetelor de ajutor oferite de Uniunea Europeană și Fondul Monetar Internațional. Mulțumită acestor ajutoare situația s-a ameliorat între timp: în septembrie, altă agenție de rating, S&P a catalogat țara din nou ca un debitor de încredere. Cu toate acestea, a treia agenție majoră de rating, Moody’s tratează în continuare Portugalia ca un debitor îndoielnic, dar cu un rating la limită.

https://www.n-tv.de/wirtschaft/Portugal-ist-kein-Ramsch-mehr-article20188030.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 × 1 =