Posibila tranzacție Opel surprinde mediul politic

Sunt afectate mii de locuri de muncă din Germania de o posibilă vânzare a Opel către producătorul francez Peugeot. Și nu toate vor putea fi păstrate. Acest lucru atrage atenția mediului politic.

Politica și sindicatele au fost surprinse de discuțiile dintre PSA și General Motors privind o posibilă vânzare a producătorului de automobile Opel. Ministrul Federal al Economiei, Brigitte Zypries, a declarat pentru ziarul Bild că nu consideră că este acceptabil ca o asemenea decizie să fie făcută publică înainte de consultarea cu consiliul de administrație, IG-Metall sau guvernul landului. GM poartă o răspundere mare pentru acești angajați.

Premierul landului Hessen, Volker Bouffier, s-a exprimat îngrijorat cu privire la perspectiva angajaților Opel, în special pentru cei din sediul central din Rüsselsheim. Este relativ indiferent că proprietarul provine din SUA sau din Franța. Crucial este ce se întâmplă în Germania, spune politicianul CDU. Agenda este clară. Se dorește menținerea unei fabrici puternice pentru Opel și păstrarea locurilor de muncă. Premierul landului Rheinland-Pfalz, Malu Dreyer, a cerut în același timp siguranța locului de muncă pentru angajați și pentru locația productivă Kaiserslautern.

Ministrul economiei din Thüringen, Wolfgang Tiefensee, a reacționat oarecum optimist, cu toate acestea. Dacă PSA se interesează de Opel, acest lucru reprezintă o dovadă de stabilitate și rezistență a locației din Eisenach. Dar și pentru el este important ca marca Opel să rămână activă la fața locului și să ofere perspective pe termen lung pentru angajați.

Chiar și sindicatele au luat la cunoștință planurile. IG Metall a explicat la Frankfurt am Main că dacă vor exista discuții între GM și PSA, atunci ar reprezenta o încălcare fără precedent a tuturor drepturilor de participare germane și europene. Cu toate acestea, IG Metall a anunțat că va verifica consecințele unei posibile vânzări către PSA.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Moeglicher-Opel-Deal-ueberrascht-Politik-article19702686.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 + 5 =