Poșta Română propusă la faliment


Fondul Proprietatea (FP) obstrucționează capitalizarea Poștei Române, singura alternativă înaintată de către acționarul minoritar pentru salvarea operatorului național poștal fiind declararea insolvenței companiei, informează Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale (MCSI), într-un comunicat de presă transmis miercuri IVOLINE.

Potrivit sursei citate, în cursul zilei de miercuri, ministrul Comunicațiilor, Lucian Șova, a convocat o întâlnire cu delegația FP, acționarul minoritar al Companiei Naționale ‘Poșta Română’ (CNPR) pentru a-i prezenta ultimele acțiuni desfășurate pentru capitalizarea operatorului național de servicii poștale și a face un ultim efort în atragerea Fondului în procesul de capitalizare.

“Discuțiile de astăzi (miercuri, n.r.) au eșuat. Johan Meyer, co-manager de portofoliu în România al FP, a propus ca alternativă la capitalizare, insolvența companiei, în ciuda eforturilor statului român de a investi 170 milioane de lei în capitalizarea CNPR și a faptului că anul acesta compania va încheia pe profit net. Propunerea FP a fost respinsă cu fermitate de ministrul Comunicațiilor, Lucian Șova, care susține că redresarea Poștei Române va fi făcută în ciuda obstrucționărilor Fondului Proprietatea, iar procesul de capitalizare va continua. De asemenea, Lucian Șova precizează că FP dă dovadă de lipsă de proactivitate, inclusiv în susținerea intereselor acționarilor săi”, se arată în comunicatul citat.

Fondul Proprietatea a dat în judecată compania “Poșta Română”, în luna octombrie, pentru că schimbase trei membri ai Consiliului de Administrație, dar CNPR a câștigat în instanță procesul cu acționarul său minoritar. Ministerul de resort subliniază faptul că FP contestase schimbarea membrilor CA, deși niciunul dintre cei înlocuiți nu era din partea Fondului.

MCSI susține că, în bugetul de stat, a fost alocată suma de 170 milioane de lei pentru capitalizarea CNPR, ca aport al statului, proporțional cu cota de participare deținută, iar ceilalți acționari pot participa la majorarea capitalului social proporțional cu propria cotă de participare.

‘Suntem foarte hotărâți să apărăm interesul statului în companiile pe care le deținem. Nu voi permite nicio neglijență din partea managementului companiilor din subordinea MCSI, neglijență care se poate transforma în avantaj pentru competiție’, a declarat ministrul Lucian Șova.

La rândul său, directorul general interimar al companiei, Elena Petrașcu, a menționat că instituția se află în plin proces de revizuire a necesităților de dotare, adaptate realităților concrete și bazate pe pachetul de produse cu care Poșta Română a intrat pe piață.

Tot în cursul zilei de miercuri, 13 decembrie, ministrul Lucian Șova s-a întâlnit cu o delegație a Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) cu care a discutat despre un program de finanțare pentru Poșta Română. În acest context, s-a stabilit începerea unor demersuri pentru noi linii de finanțare pentru companie, la care vor contribui și alți finanțatori instituționali și comerciali. Pentru acest lucru, ambele părți au fost de acord să renunțe la exclusivitate, astfel încât să poată fi deschise discuții și cu alți finanțatori.

Poșta Română este deținută de statul român, prin MCSI în proporție de 75%, și de Fondul Proprietatea, în proporție de 2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 × = 20