Potash va menține K+S pe piața internă

56567664

Potash va menține K+S pe piața internă

Industria îngrășămintelor pentru agricultură se mișcă din nou la fix doi ani după războiul prețurilor declanșat de către Uralkali pentru îngrășăminte pe bază de potasiu. Acum producătorul canadian Potash încearcă să preia concurentul german K+S. Bine pentru acționari.

Acum este oficial: K+S confirmă oferta de preluare din partea Potash, care vrea să se extindă suplimentar în Europa. Oferta a surprins mulți investitori, pentru că, compania cu sediul la Kassel face parte din companiile cu cele mai ridicate costuri de producție din toată industria. O privire asupra hărții arată însă încotro se îndreaptă interesul manifestat de Potash pentru K+S.

Investitorii se îndoiesc însă că preluarea K+S prin intermediul Potash se va materializa. Cu toate acestea, acțiunile K+S au urcat puternic. Cursul actual de fix 37 de euro pe acțiune este însă sub oferta canadienilor de puțin peste 40 de euro pe acțiune. Acționarii consideră însă că oferta Potash nu va fi acceptată.

Cu această tranzacție Potash va deveni lider de piață în domeniul potasiului. Numărul unu anterior, Uralkali, a înregistrat un regres al cantităților produse în anul 2015 de la 12,1 milioane de tone la 10,2 milioane de tone, datorită inundării minei Solikamsk. Potash prezice între timp o producție de 9,2 milioane de tone până la 9,7 milioane.

Dacă se includ și cele fix opt milioane de tone ale K+S, Potash va fi după această tranzacție numărul unu din industrie la o distanță foarte mare de următorul concurent. Oferta surprinde prin urmare mulți investitori pentru că, potrivit Uralkali, Potash lucrează cu costuri de producție mult mai reduse (121 de dolari pe tonă) decât K+S, care poate obține o tonă de potasiu la prețul de 151 de dolari.

Cu toate acestea, unii analiști au motivat posibilul acord prin faptul că gigantul producător ar avea astfel unități puternice de producție pe ambele continente și ar câștiga avantaje competitive prin eliminarea costurilor de transport.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Potash-will-K-S-vom-Heimatmarkt-fernhalten-article15391211.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

34 − = 25