Prabusirea cu 97% a pretului benzinei in unele tari ale lumii a produs un efect de doar 10% in jos la statiile de la noi

petrol-pret-640x360

Prabusirea cotatiei petrolului a provocat pierderi mari in ultimul an muncitorilor in extractia titeiului, actionarilor companiilor energetice si tarilor care depind foarte mult de aceasta resursa. Insa exista si un efect pozitiv: benzina s-a ieftinit enorm.

O harta compilata de Bloomberg arata ca, in perioada octombrie 2014 – iulie 2015, in aproape toate cele 76 de tari luate in calcul, pretul combustibilului a scazut.

harta-ieftinire-benzina

Cea mai importanta reducere de pret la pompa se observa in Venezuela. In aceasta tara, motorina s-a ieftinit cu 97%, astfel ca poti alimenta 24 de SUV-uri cu mai putin de un dolar.

La polul opus se afla Arabia Saudita, unde pretul este tinut fix de catre stat. Costul motorinei variaza de la tara la tara, in functie de conditiile de rafinare, schimbarile in ceea ce priveste taxarea, dar si fluctuatiile cursului valutar.

Pentru o comparatie mai exacta, Bloomberg a transformat pretul mediu din fiecare stat in dolari americani. Datele Bloomberg arata ca, in al doilea trimestru al anului, pretul mediu al unui galon de benzina (aprox. 3,8 litri) era de 5,49 dolari.

Astfel, ne clasam pe locul 27 in randul tarilor cu cel mai scump carburant.

Dar nu trebuie sa ne facem griji pentru aceasta pozitie in top. Fata de ultimul trimestru din 2014, benzina s-a ieftinit si la romani.

Atunci, pretul mediu al unui galon era de 6,14 dolari, ceea ce inseamna o reducere de pret de 10,6%.

Totusi, tarile din jur stau si mai bine. In Bulgaria, un galon de benzina costa 4,92 de dolari, iar in Ungaria – 5,20 de dolari.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 41 = 51