Prăbușirea Peso aduce succes pentru germani

Atacurile de pe Twitter ale președintelui american Donald Trump pun o presiune semnificativă pe moneda mexicană. Fluctuațiile de curs de schimb aduce probleme în special pentru importatori. Există însă și companii care profită.

Tonul protecționist de la Washington adoptat după instalarea în funcție a președintelui Donald Trump a pus presiuni enorme pe moneda mexicană Peso. Companiile germane din Mexic sunt și ele afectate de fluctuațiile de curs.

Căderea valorii monedei peso a făcut probleme în special pentru importatori, pentru că, achizițiile planificate de clienții mexicani, spre exemplu pentru mașini și echipamente, să fie amânate, spune administratorul Camerei Germano-Mexicane de Comerț și Industrie, Johannes Hauser. Dar nu există însă informații care să denote o dezvoltare dramatică a situației. Peso a recuperat de asemenea parțial din valoare, de la punctul de minim de la mijlocul lunii ianuarie.

După alegerile americane ce au avut loc în luna noiembrie, peso a scăzut masiv în raport cu moneda vecinilor americani. Banca centrală mexicană a pompat astfel sute de milioane de dolari în piață pentru a sprijini moneda națională. Un curs de schimb mai redus afectează firmele din Mexic, care trebuie să plătească mai mulți Pesos pentru produsele importate din străinătate.

Prin atacurile sale de pe Twitter președintele american Donald Trump a anulat rapid eforturile din Mexic. Directorul executiv al Băncii Centrale Mexicane, Agustín Carstens, a declarat în plenul Senatului Mexican că prin două tweet-uri din partea lui „știm noi cine”, efectul pozitiv a dispărut. Mai târziu, banca centrală s-a folosit de contractele futures, pentru a stabiliza cursul peso.

Firmele germane au fost afectate diferit de fluctuațiile de curs de schimb, în funcție de domeniul de activitate sau modelul de afaceri. Industria chimică, ce are nevoie de un număr mare de materii prime care se comercializează în dolari, are mult de suferit de pe urma acestor efecte, spune Florian Steinmeyer, raportor al Societății Germane pentru Comerț Exterior și Investiții (GTAI) din Mexic. Companiile care mențin o producție intensivă în Mexic, profită de pe urma faptului că salariile sunt plătite în Mexic în pesos.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Peso-Verfall-macht-Deutschen-zu-schaffen-article19851049.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 + = 14