Prejudecăţi cognitive care intr-adevar ne ingreunează viaţa

AAEAAQAAAAAAAAe2AAAAJDYxZDY2YmI4LTViOTUtNGJlYi1iNGY1LWY0NzVhOTRiMDMwMA

Creierul uman este o minune naturală. El produce mai mult de 50.000 de gânduri în fiecare zi, si 100.000 de reactii chimice in fiecare secunda. Cu această putere de procesare, s-ar putea crede că judecata noastră ar fi extrem de precisă, dar nu este adevarat.

Judecățile noastre sunt adesea inexacte, deoarece creierul se bazeaza pe distorsiunilor cognitive asupra unor dovezi solide. Prejudecata cognitivă reprezintă tendința de a produce judecăți iraționale în tipare consistente. Hai să explorăm unele dintre cele mai comune tipuri de prejudecăți cognitive care apar în viața noastră. Conștientizarea este cel mai bun mod de a bate aceste prejudecăți, astfel încât să acorzi o atenție la modul în care te influențează.

Efectul momeală. Acest lucru se întâmplă atunci când cineva crede că are două opțiuni, dar ii va fi prezentată o a treia opțiune pentru a o face pe a doua mai plăcută la gust. De exemplu, puteți vizita o mulțime de mașini să ia în considerare două mașini, una enumerate pentru $ 30.000, iar cealaltă pentru $ 40.000. La inceput, masina 40.000 $ pare scumpă, dar vânzătorul vă arată o mașină de $ 65.000. Dintr-o data, masina 40.000 $ pare rezonabilă prin comparație.

Efectul euristic. Efectul euristic este tendința umană de a-și baza deciziile pe emoții. De exemplu, intr-un studiu efectuat la Universitatea Shukutoku, Japonia, participantii au judecat o boala care a ucis 1.286 de oameni din 10.000 ca fiind mai periculoasă decât cea care a fost 24,14% fatală (în ciuda acestui fapt reprezentand de doua ori mai multe decese). Oamenii au reacționat emoțional la imaginea de 1.286 de oameni morti, în timp ce procentul nu a trezit aceleași imagini mentale și emoții.

Eroarea fundamentală de atribuire. Aceasta este tendința de a atribui un comportament situațional la o personalitate fixă a unei persoane. De exemplu, oamenii atribuie adesea performanța foarte slabă la lene atunci când există atât de multe alte explicații posibile. S-ar putea ca persoana în cauză să beneficieze de proiectele de care nu e pasionata.

Efectul ideometer. Acesta se referă la faptul că gândurile noastre ne pot face să simțim emoții reale. Acesta este motivul pentru care actorii isi imaginează scenarii teribile, cum ar fi moartea unei persoane dragi, pentru a-i face sa plângă.

Confirmarea prejudecătii. Confirmarea prejudecăţii este tendința de a căuta informații care acceptă credințele noastre pre-existente. Cu alte cuvinte, ne formăm o opinie mai întâi și apoi cautăm dovezi care să o sustină.

Conservatorismul prejudecăţii. Aceasta prejudecată conduce oamenii să creadă că informațiile preexistente au prioritate față de informațiile noi. Nu respinge rapid ceva doar pentru că este radical sau diferit.

Efectul de struț. Efectul de struț este numit pe bună dreptate după faptul că struții, atunci când sunt speriaţi, literalmente îşi îngroapă capul în pământ. Acest efect descrie tendința noastră de a ne ascunde de problemele iminente. Nu ne îngropăm fizic capetele în pământ, dar am putea la fel de bine.

Reactanţa. Reactanța este tendința noastră de a reacționa la reguli și regulamente prin exercitarea libertății noastre. Un exemplu în acest sens este predominant de copii cu părinți tiranici.

Efectul halo. Efectul halo apare atunci când cineva creează o primă impresie puternică. Acest lucru este extrem de vizibil în notare. Același lucru se întâmplă la locul de muncă și în relațiile personale.

Efectul corn. Acest efect este exact opusul efectului halo.

Planificarea absurditatii. Este tendința de a crede că putem face lucruri mult mai repede decât le facem in realitate.

Efectul vagon. Efectul vagon este tendința de a face ceea ce toată lumea face. Acest lucru creează un fel de gandire de grup, unde oamenii aleargă cu prima idee spusă, in loc de a explora o varietate de opțiuni. Efectul ilustrează modul în care ne place să luam decizii bazate pe ceea ce se simte bine (a face ceea ce toată lumea face), chiar dacă acestea sunt alternative sărace.

https://www.linkedin.com/pulse/cognitive-biases-really-screw-things-up-you-dr-travis-bradberry

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

74 − 65 =