Premiat cu Nobel pentru opera sa poetică, Bob Dylan lansează vineri un album de reluări

Fanii cântărețului american Bob Dylan – câștigătorul din 2016 al premiului Nobel pentru Literatură – se pregăteau vineri pentru sosirea sa în Suedia, unde va susține două concerte la sfârșitul acestei săptămâni. De asemenea, el are programat un concert și la Lund, pe 9 aprilie. Acest miniturneu din Suedia coincide cu lansarea, vineri, a unui nou album de studio al artistului.

Însă este evident că legendarul Bob Dylan, în vârstă de 75 de ani, nu face nimic ca toată lumea. Cântărețul, care urmează să primească sâmbătă la Stockholm premiul Nobel pentru opera sa poetică, preferă să cânte cuvintele altora în acest triplu album, numit “Triplicate”, comentează AFP.

Nemulțumit că a așteptat ca turneul său mondial să treacă prin Suedia pentru a-și primi după patru luni diploma și medalia, cântărețul american derutează din nou cu acest nou album de reluări.

Cei care sperau să descopere noile texte ale laureatului vor trebui, deci, să aștepte. Starul a preferat să continue explorarea standardelor din anii ’40 și ’50, începută cu ”Shadow in the Night” în 2015 și extinsă cu ”Fallen angels” în 2016.

La fel ca în aceste două discuri, în ”Triplicate” figurează multe melodii cântate de Frank Sinatra. Cu acest album, Dylan face o ”călătorie sentimentală” (una dintre piesele de pe album se numește ”Sentimental journey”), în epoca de aur a ”songwriting”-ului american. El a ales cântece care abordează întrebări existențiale, cum ar fi ”Stardust” (Praf de stele) de Hoagy Carmichael sau ”’Why Was I Born?’ (De ce m-am născut?), popularizat de Billie Holiday.

Dar în timp ce Sinatra cânta cu exuberanță, Dylan optează pentru sobrietate. Piesei ”The Best Is Yet to Come”, cuvinte pe care Sinatra le-a gravat pe propiul mormânt ca un epitaf, Dylan îi oferă o interpretare blândă și accente de blues. În ”When the World Was Young”, piesă adaptată dintr-un cântec al lui Edith Piaf, “Le chevalier de Paris” (Cavalerul din Paris), Dylan cântă nostalgia cu emoția omului singur, în timp ce Sinatra punea în interpretare o doză arzătoare de speranță (1962), iar Aretha Franklin injecta toată strălucirea ei (1969).

Bob Dylan își va prezenta cântecele din ”Triplicate” la sfârșitul acestei săptămâni la Stockholm. După care își va continua ”Never Ending Tour” (turneul său fără sfârșit, care a început în 1988) cu două seri de spectacole la Paris, în 20 și 21 aprilie.

”Triplicate” este al 38-lea album de studio al părintelui muzicii folk americane, dar primul în format triplu. Ultimul album al lui Bob Dylan conținând cântece originale și compuse de el, ”Tempest”, a fost publicat în 2012.

Bob Dylan a câștigat Premiul Nobel pentru Literatură în 2016 pentru “crearea unor noi expresii poetice în marea tradiție a muzicii americane”. Celebrul muzician a comunicat cu trei săptămâni înaintea ceremoniei de la Stockholm că nu va fi prezent la eveniment din cauza ”altor angajamente”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× 3 = 12