Premieră în Germania, s-a aprobat controversatul salariu minim

_76015347_022751327-1

Premieră în Germania, s-a aprobat controversatul salariu minim
Parlamentul german a aprobat primul salariu minim al țării, joi în Bundestag. Salariul e stabilit la 8.50 euro pe oră, mai mare decât echivalentul în SUA și Marea Britanie. Partidul Creștin-Democrat al cancelarului Angela Merkel a aprobat noua politică ca parte a unui acord de împărțire a puterii cu Partidul Social Democrat (SPD).

În momentul de față, țara era una dintre cele șapte din 28 de națiuni UE fără un nivel de salariu minim. Însă, în Germania, salariul minim a fost obiectul multor controverse, cu liderii de afaceri avertizând că aceasta ar duce la mai puține locuri de muncă, sau marile companii îşi vor muta facilitățile de producție în alte țări, în care forța de muncă este mai ieftină. Grupurile de interese au susținut, de asemenea, că politica ar putea face Germania mai puțin competitivă.

În plus, salariul nu se referă si la minori, stagiari, cursanți sau șomeri pe termen lung, pentru primele șase luni la locul de muncă. Pentru restul de angajatori din Germania, reglementările vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2015. Salariul va fi revizuit anual de la 1 ianuarie 2018. Prin politica de coeziune decizia va trebui să fie adoptata si  de camera superioară a Germaniei, Bundesrat.

Alte țări europene au ajustat politicle de salariul minim. Asstfel că, in martie, guvernul britanic a anunțat o creștere 19p pentru salariul minim pe economie, aducându-l la 6,50 lire pe oră. În luna mai, alegătorii elvețieni au respins covârșitor, într-un referendum, o propunere de introducere a ceea ce ar fi fost cel mai mare salariu minim din lume. Conform planului, angajatorii ar fi trebuit să plătească lucrătorilor un minim de 22 de franci elvețieni (aproximativ 25 dolari, 18 euro) pe oră.

http://www.bbc.com/news/business-28140594

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 × = 80