Premierul britanic Theresa May anunță alegeri anticipate pentru data de 8 iunie

Premierul britanic Theresa May a făcut apel marți la organizarea de alegeri legislative anticipate pentru data de 8 iunie, estimând că aceasta este singura cale de a garanta stabilitatea politică pentru viitorii ani în timp ce Londra negociază ieșirea din Uniunea Europeană, relatează Reuters și AFP.

”Am convenit că guvernul ar trebui să convoace alegeri anticipate care să aibă loc pe 8 iunie”, a afirmat dna May într-o declarație surpriză din fața biroului său din Downing Street, după o reuniune a cabinetului.

Pentru a valida organizarea scrutinului, dna May trebuie să obțină acordul parlamentului cu o majoritate de două treimi.

Opoziția laburistă are, teoretic, puterea de a bloca inițiativa, dar liderul său Jeremy Corbyn a lăsat să se înțeleagă în cele din urmă că nu se va opune alegerilor anticipate.

Șefa guvernului conservator, în funcție de mai puțin de un an, caută să profite de slăbiciunea extremă a laburiștilor în sondaje pentru a-și întări mandatul și majoritatea sa printr-un vot popular înainte de negocierile dificile privind ieșirea din UE.

Ea a preluat frâiele executivului de la Londra fără să fie aleasă, la câteva zile după referendumul din 23 iunie 2016, în cadrul căruia britanicii s-au pronunțat cu un procent de aproape 52 % pentru Brexit, determinându-l pe predecesorul său, David Cameron, să demisioneze.

Viitoarele alegeri legislative la termen erau prevăzute pentru 2020. Dar, Theresa May, a cărei popularitate se află într-un moment de vârf, consideră că este un moment bun de a încerca să-și întărească legitimitatea și să aibă întreaga libertate de acțiune în timp ce începe o perioadă de doi ani de discuții cu UE pentru a negocia o separare care se anunță dureroasă.

Theresa May a declanșat oficial procesul de ieșire din UE pe 29 martie, la nouă luni după referendum, deschizând calea a doi ani de negocieri pentru a desface legăturile create timp de 44 de ani între Regatul Unit și Uniunea Europeană.

Premierul britanic Theresa May intenționează să organizeze alegeri anticipate la 8 iunie (BBC)

Șefa executivului britanic, Theresa May, va anunța că intenționează să organizeze alegeri anticipate la 8 iunie, a scris marți Laura Kuenssberg, editor politic al BBC, pe contul ei de Twitter, citând o sursă, transmite Reuters, care menționează că nu a putut confirma informația.

EFE relatează că Theresa May urmează să facă ”un anunț important” marți, la ora locală 11:15, în fața reședinței oficiale din Downing Street, a informat un purtător de cuvânt, care nu a precizat natura declarației.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 × = 25