Premiul Nobel pentru descoperirea masei neutrino

1e2261ef8ffd4b1aacc3415e86d977d5

Premiul Nobel pentru descoperirea masei neutrino

Japonezul Takaaki Kajita și canadianul Arthur McDonald primesc în acest an premiul nobel pentru fizică. Aceștia au prezentat pentru prima dată dovada că particulele neutrino posedă masă. Concluziile lor au schimbat perspectiva asupra universului.

Pentru descoperiri fundamentale în modelul standard al fizicii particulelor, japonezul Takaaki Kajita și canadianul Arthur McDonald vor primi premiul nobel pentru fizică. Aceștia au infirmat presupunerea de decenii cum că neutrino ar trebui să fie lipsiți de masă, anunță Academia Regală Suedeză pentru Științe de la Stockholm. Cea mai mare distincție pentru un fizician este de asemenea premiată cu o sumă de aproximativ 850.000 de euro.

Particulele neutrino sunt elemente neutre din punct de vedere electric și reprezintă o componentă centrală a modelului standard al fizicii particulelor. McDonald a declarat ca primă reacție că se bucură foarte mult că a putut adăuga ceva de bază în cunoașterea lumii fizice, chiar dacă experiența este una timidă. El a declarat că nu știe încă ce va face cu premiul său în bani. Kajita s-a arătat de asemenea recunoscător și modest, adăugând că îl va onora foarte mult această distincție. Lucrarea sa nu aduce beneficii imediate omenirii, dar exinde orizontul cunoștințelor umane.

http://www.n-tv.de/wissen/Nobelpreis-fuer-Entdecker-der-Neutrino-Masse-article16080791.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 × = 7