Preşedintele Rusiei anuleaza 90% din datoria Cubei

_76217990_8d400c60-ef85-4088-aee9-d2dc5b543128

Preşedintele Rusiei începe vizita în Cuba
Președintele rus, Vladimir Putin începe o vizită în America Latină, în încercarea aparentă de a căuta aliați pentru a contracara SUA și influența occidentală. Alegerea acestuia, pentru prima oprire în Cuba, este văzută ca o încercare de a stimula și mai mult legăturile de prietenie cu aliatii sovietici. Rusia a confirmat anularea a 90% din datoria Cubei, cu două zile înainte de vizită. Putin va face, de asmenea, o vizită Argentinei și Braziliei, unde va participa duminică, la finala Campionatul Mondial de Fotbal în calitate de lider al următoarei națiuni gazdă.

Mai târziu, el va participa la un summit al economiilor emergente, inclusiv India, China și Africa de Sud – în orașul brazilian din Fortaleza. Analistii sunt de părere ca Putin încearcă să încurajeze țările din America Latină să contesteze dominația occidentală asupra lumii, într-un moment în care Rusia este îngropată de sancțiuni legate de criza din Ucraina, iar relațiile cu Occidentul sunt la cele mai rele de la Războiul Rece.
În Cuba, Putin se va întâlni cu președintele Raul Castro și predecesorul său și fratele acestuia Fidel. Aceştia vor discuta despre progresul unui acord semnat anul trecut, care a anulat 90% din datoria de 35.2 milioane de dolari a Cubei. Acordul a fost ratificat, miercuri, de camera superioară a parlamentului rus, miercuri.

Relațiile dintre Cuba și Rusia, s-au înrăutăţit dupa prabusirea Uniunii Sovietice in 1991, dar s-au îmbunătățit în ultimii ani. Rusia este implicată în explorarea offshore de petrol, iar companiile rusești sunt interesate să investească în produse din material plastic armat, piese auto și echipamente grele pentru industria feroviară din Cuba, spune Vladimir Putin.

http://www.bbc.com/news/world-latin-america-28261746

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

81 + = 83