Președintele Venezuelei se luptă pentru supraviețuire

c582fefdebc143b05a355cfcfdfc2ff6

El menționează nivelul extrem de ridicat al inflației, dar vrea cu toate acestea să își salveze viața politică. Președintele venezuelan, Nicolás Maduro, majorează salariile cu 50%. Un moment critic, pentru că acuzațiile împotriva sa au trecut la următoarea etapă.

O nouă încercare de a se face iubit în rândul populației: președintele venezuelan, Nicolás Maduro, a anunțat pentru a cincea oară în decurs de un an și jumătate o majorare a salariului minim și a pensiilor cu 50%. Noul salariu minim lunar ar trebui să ajungă la suma de 40.630 bolivari. Dacă luăm în considerare cel mai recent curs de schimb oficial, suma este echivalentul a 60 de euro pe lună. Pe piața neagră însă cetățenii ar putea cumpăra abia 12 euro. Suplimentar, muncitorii primesc bonuri de masă în valoare de 64.000 de bolivari (fix 90 de euro).

Prin acest pas Maduro nu vrea doar să câștige în popularitate, ci și să compenseze efectele inflației extreme. Venezuela suferă mai mult ca orice altă țară de pe urma prețurilor extrem de reduse la petrol. Estimările arată că rata inflației s-a ridicat anul trecut la 600%, Fondul Monetar Internațional vorbește despre 475%. Pentru anul curent însă FMI estimează o devalorizare a monedei cu 2000 de procente.

Având în vedere perspectivele este discutabil cât de mult va mai putea guvernul să își permită programele de construcție de locuințe și de subvenționare. De asemenea, prețurile pentru alimente se majorează incontrolabil. Pe piața neagră prețurile pentru un kilogram de făină au ajuns să fie cuprinse între 2000 și 8000 de bolivari.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Venezuelas-Praesident-kaempft-ums-Ueberleben-article19500851.html

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

49 − = 41