Preţul la gaze, mai mare cu până la 10% din aprilie dar impactul este redus pentru că începe sezonul cald

Preţul gazelor ar putea creşte începând cu luna aprilie a acestui, majorare urmând a fi de până la 10%, a declarat, miercuri, preşedintele ANRE Niculae Havrileţ.

”În ceea ce priveşte preţul pentru gaze naturale, de la 1 aprilie va fi o modificare de preţ, pentru că Autoritatea calculează preţurile pentru consumatorul casnic de gaze naturale pe perioada aprilie al acestui an până în aprilie anul următor, pe an gazier. Vom avea şi procesul de finalizare a pieţei reglementate pentru gaze naturale şi există posibilitatea ca în acest sector să avem o ajustare în sensul creşterii preţurilor, dar nu considerăm că ar putea să fe de 10%, considerăm tot la nivelul a câtorva procente, până în 10%”, a declarat preşedintele ANRE.

Calcularea preţului este legată de liberalizarea piaţei de gaze naturale, pentru consumatorii casnici.

”De la 1 aprilie nu există un impact, pentru că oricum începe sezonul cald şi consumatorii casnici nu consumă până în luna noiembrie, deci este o perioadă de trecere de şase, şapte luni în care vom avea timp să vedem care este coşul de gaze naturale cel mai ieftin pentru consumatorul casnic”, a mai precizat Havrileţ.

Tot anul acesta s-ar putea mări şi preţul energiei electrice, însă reprezentanţii ANRE dau asigurări că nu va fi o creştere semnificativă. ”În ultimii 3 ani de zile, fiecare ajustare aducea un minus de 1-2%, a fost un trend de descreştere a preţurilor. Considerăm că va rămâne la acelaşi nivel sau va fi o ajustare tot de cel mult 1-2% în plus”, a spus Havrileţ, care, totodată, a criticat declaraţiile făcute de reprezentanţi ai unor companii din domeniul energiei, conform cărora preţurile la energia electrică ar putea creşte.

”Acest tip de declaraţii nu sunt benefice pieţei de energie electrică, putând să inducă false date privind evoluţia pieţei. Noi considerăm că au dreptul să vină cu idei, cu propuneri orice operator economic implicat în sectorul energiei”, a conchis Havrileţ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 2 = 6