Prețul la petrol îi afectează și pe saudiți

55281829

Petrolul ieftin îi deranjează pe bogații arabi saudiți. Rezervele financiare s-ar putea epuiza curând, avertizează FMI. Dar saudiții au cu toate acestea un plan.
Prețul redus la petrol aduce probleme pentru Arabia Saudită. Rezervele financiare dispar treptat și ar putea fi epuizate curând, pentru a acoperi cheltuielile de stat, avertizează Fondul Monetar Internațional (FMI).

Pentru exportatorii de petrol este o sarcină politică importantă ca bugetul să fie consolidat pe termen mediu și să existe o zonă tampon bine definită.
FMI crede că prețurile la petrol vor rămâne scăzute pe termen lung. Fondul se așteaptă ca un baril de petrol din sortimentul Brent din Marea Nordului să coste aproximativ 66 de dolari, chiar și la sfârșitul acestui deceniu, în condițiile în care în prezent prețul este redus la 50 de dolari.

În vara anului trecut barilul de petrol din același sortiment costa peste 100 de dolari pe baril. Consecința? Din excedente comarciale substanțiale s-au transformat în deficite greu de susținut. FMI estimează că Arabia Saudită va înregistra în acest an un deficit bugetar de 20% din produsul intern brut sau altfel spus, 120 de miliarde de dolari.

Acest lucru reprezintă o provocare chiar și pentru o țară care deține rezerve valutare de peste 600 de miliarde de dolari. Dar acestea s-au redus puternic datorită prețului redus la petrol și astfel rezervele s-ar putea topi, pur și simplu, în termen de cinci ani de zile, spun cei de la FMI.

Deocamdată Arabia Saudită nu este deloc îndatorată, cota se situează la un infim 1,6% din producția economică anuală și reprezintă un nivel la care zona euro poate doar să viseze. Dar potrivit FMI îndatorarea regatului va atinge anul următor nivelul de 6,7%, iar până în anul 2020 acesta se va majora la 44% din PIB.

Este nevoie de acțiune, iar asta știe și conducerea autoritară a țării. În lunile ianuarie și aprilie noul rege Salman a ordonat plăți de miliarde după instaurarea sa, către funcționari, pensionari și studenți. Dar regatul a amânat sau anulat complet anumite proiecte majore. Chiar și reducerea subvențiilor la benzină nu mai este deja un subiect tabu. Este pentru prima dată din anul 2007 când statul saudit emite obligațiuni.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Oelpreisverfall-trifft-Saudis-article16186171.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 8 = 18