Prețul laptelui scoate fermierii germani în stradă

61017097

Prețul laptelui scoate fermierii germani în stradă

Un fermier german producător de lapte a primit anul trecut suma de 40 de cenți pe litru produs. Dar prin anularea contingentului, prețul s-a prăbușit. Asta bucură consumatorii, dar pentru fermierii locali înseamnă că existența lor este pusă în pericol.

Scăderea prețurilor lapteului adună furia fermierilor din întreaga Uniune Europeană, printre care și a fermierilor germani. Fermierii au descins pe străzi cu scopul de a ajunge la Munchen la începutul acestei săptămâni, ei pornind cu un total de aproximativ 50 de tractoare din Hohenwestedt, Schleswig-Holstein, sprijiniți și de colegii lor danezi, dar și din Krummhörn, Niedersachsen.

În capitala bavareză este planificată pentru data de 1 septembrie o amplă mișcare de protest. Două alte mișcări similare vor fi demarate în următoarele zile în Baden-Wurttemberg și Bayern.

Proteste au existat deja în Franța, Berlgia și Danemarca. Fermierii francezi vor ca pe data de 3 septembrie să iasă din nou pe străzi și să meargă cu aproximativ 1000 de tractoare către Paris, după cum a anunțat șeful Asociației Fermierilor, Xavier Beulin, pentru France Info. Pe lângă situația recentă de pe piața laptelui, crescătorii francezi de vite protestează și împotriva perspectivei unor prețuri mici la carnea de vită.

În cadrul reformei agrare a UE, contingentul pentru lapte a fost ridicat de la data de 1 aprilie. De atunci prețul laptelui este pus sub presiune de o supraofertă. La care se mai adaugă interdicția Rusiei de a importa. De la anularea contingentului prețul a scăzut la aproximativ 26 de cenți pe litru.

Anul trecut acesta se mai ridica la peste 40 de cenți pe litru. Acest preț este, potrivit datelor Asociației Federale Germane a Lactatelor (BDM), necesar pentru a se acoperi profitabil costurile de producție. Producătorii germani de lactate pierd anual peste patru miliarde de euro.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Milchpreise-zwingen-Bauern-auf-die-Strasse-article15785031.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

68 − = 61