Prețul petrolului obligă Arabia Saudită la reforme

e922a4ce8d59dbed1603f122165d9596Exportul de petrol reprezintă fix 80% din totalul veniturilor Arabiei Saudite. Astfel că nu este nici o surpriză că țara este puternic afectată de actualul nivel redus al prețului la petrol pe piața mondială. La Riad se dorește reducerea dependenței țării de exporturile de petrol, spune regele Salman. Astfel că se va urmări diversificarea surselor de venit pentru statul arab. Investițiile autohtone și ale companiilor străine vor fi sprijinite, fiind de asemenea create locuri noi de muncă.

Regele nu a oferit propuneri concrete.
Detaliile vor fi prezentate în luna ianuarie de prințul Mohammed bin Salman. După cum au raportat recent unii insideri, pe lângă o politică chibzuită de cheltuieli sunt planificate de asemenea și privatizări. De asemenea, anumite taxe, cum ar fi cele pe importul de tutun, ar putea fi și ele majorate. În prezent, conform estimărilor Fondului Monetar Internațional, afacerile cu petrol sunt responsabile pentru 80% din încasările la bugetul de stat.

Prăbușirea prețului la petrol pune mare presiune pe trezoreria statului. Deficitul bugetar anual însumează peste 100 de miliarde de dolari. O supraofertă pe piața de petrol ca urmare a unei cereri slabe, rezultată în urma unei conjuncturi slabe pe plan economic mondial a determinat scăderea prețului la petrol la cel mai redus nivel al ultimilor unsprezece ani.

Problemele sunt însă interne, pentru că Arabia Saudită și alte țări membre ale cartelului Opec au inundat piața mondială cu petrol. Astfel se dorește eliminarea de pe piață a concurenților cu costuri mai ridicate de producție, precum cei din SUA care obțin țiței prin controversata metodă a frackingului.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Oelpreis-zwingt-Saudi-Arabien-zu-Reformen-article16636651.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 5