Preţul petrolului scade în ciuda acordului dintre Arabia Saudită şi Rusia

_88249938_2a7812da-7095-49e9-b6b8-dc804e0bb03f

Prețurile petrolului au scăzut în cursul zilei marți, chiar dacă Arabia Saudită și Rusia s-au pus de acord să înghețe producția de petrol la nivelurile din ianuarie, dacă alți producători le va urma exemplul. Anunțul a fost făcut după ce miniștrii din cele două națiuni s-au întâlnit la Doha, împreună cu omologii lor din Venezuela și Qatar.

Ţiţeiul Brent, care a crescut cu 5% în ultima vreme, a scăzut cu 2%, la 32,77 de dolari pe baril, în timp ce petrolul din SUA a scăzut cu 2,3% la 29,03 de dolari barilul.

Prețurile la petrol au scăzut semnificativ de la 116 de dolari în luna iunie 2014. Ministrul petrolului din Arabia Saudită, Ali al-Naimi a declarat:

“Îngheţarea acum la nivelul lunii ianuarie este adecvată pentru piață. Nu dorim rotaţii semnificative ale prețurilor, vrem să satisfacem cererea. Dorim un preț al petrolului stabil.”

În ultimele săptămâni, ministrul petrolului din Venezuela, Eulogio Del Pino, a vizitat producători majori de petrol pentru a sprijini ideea de înghețare a producției la nivelul actual intr-un efort de a stabiliza prețurile.

La scurt timp după anunțul de marți, Del Pino a declarat că se va deplasa la Teheran pentru a se întalni cu miniștri din Irak și Iran, miercuri.

Ministrul petrolului din Irak declarat că țara sa este pregătită să se angajeze la o înghețare a producției în cazul în care se va ajunge la un acord între alți producători. Irak a anunțat producție de petrol record în ianuarie, când producția din toate domeniile sale – inclusiv cele din regiunea semi-autonomă a Kurdistanului -e în medie 4,7 milioane de barili pe zi. Acesta este al doilea cel mai mare producător de petrol OPEC, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie.

http://www.bbc.com/news/business-35564492

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 × = 63