Preţul petrolului scade la un minim de patru ani, mare bai pentru Rusia

opec_presiden_Chakib-Kheli_big

Preţul petrolului scade la un minim de patru ani

Prețurile petrolului brut au scăzut la un minim de patru ani, iar națiunile OPEC se vor întâlni la Viena pentru a discuta despre nivelul de producție. O reducere a producției apare puțin probabilă după ce Arabia Saudită, Kuweit, Qatar și Emiratele Arabe Unite au declarat ca au ajuns la un consens cu privire la producția de petrol. Aceşti mari producători vor să mențină producția la nivelul actual.

chart

Țițeiul Brent a scăzut cu mai mult de 2 dolari la 75.75 dolari pe baril, cel mai mic nivel din septembrie 2010. Preţul titeiului a scăzut cu 30% începând cu luna iunie datorită cererii globale mai lente și a creșterii producției din SUA. Scăderea provoacă îngrijorare în rândul membrilor cartelului petrolier OPEC, deoarece este nevoie de un preţ de 80 dolari pe baril pentru a echilibra bugetele de stat și multe prețuri trebuie să fie peste 100 de dolari pe baril.

_79309631_oil_breakeven_prices_v3a

Dar, miercuri, ministrul Petrolului din Arabia Saudită, Ali al-Naimi, și omologul său din Emiratele Arabe Unite, Suhail bin Mohammed al-Mazroui, a declarat că se așteaptă la o stabilizare a pieţei petrolului. Arabia Saudita este cel mai mare producător printre cei 12 membri ai cartelului petrolier OPEC. Analiștii spun că ţara este dispusă să păstreze producția la nivelurile actuale cu scopul de a menține cota de piață. Cartelul urmează să organizeze o conferință în cursul zilei de miercuri.

Pentru Rusia baiul cu caderea pretului petrolului este destul de mare. Dupa sanctiunile Occidentului si cele mai ample iesiri de capital din 2008, declinul accentuat al cotatiilor petrolului “ingroapa” Rusia. Riscul de intrare in recesiune a crescut la un nivel record. Probabilitatea ca economia Rusiei sa intre in recesiune in urmatoarele 12 luni a crescut la nivelul record de 75%, din cauza declinului accentual al cotatiilor petrolului, potrivit unui sondaj in randul analistilor, transmite Bloomberg. Un alt sondaj indica faptul ca Rusia va intra in recesiune la un pret al petrolului Urali de 80 de dolari pe baril, ori acum e deja la nivelul de 72 $. In urma cu sapte ani, economia rusa crestea cu 8,5% in timp ce pretul titeiului rusesc era de aproape 100 de dolari pe baril. Un pret de 80 de dolari pe baril al petrolului Urali ar fi cu 3 dolari mai mic decat media inregistrata intr-o perioada de o luna incheiata pe 15 noiembrie.

Rusia, pentru care jumatate din veniturile bugetare sunt obtinute din vanzarile de petrol si gaze, se apropie de prima contractie economica de dupa 2009, cheltuielile de consum nereusind sa compenseze acest declin.

“Cresterea cererii interne, care a fost un motor major al economiei in ultimii cativa ani, este aproape epuizata. Economia s-ar putea contracta chiar daca pretul petrolului ramane la nivelul actual o lunga perioada de timp”, a declarat Anna Bogdiukevic, analist la ZAO UniCredit Bank.
Economia rusa este sufocata de sanctiunile Statelor Unite si europene, de cele mai ample iesiri de capital din 2008 si de cea mai ridicata inflatie din peste trei ani. Rubla s-a depreciat cu peste 25% fata de dolar in ultimele trei luni, inregistrand cea mai slaba performanta in randul a 170 de monede analizate de Bloomberg. Vineri, rubla s-a depreciat cu 1,2%, la 49,22 unitati pentru un dolar.

Pretul petrolului Brent, in functie de care este stabilita cotatia petrolului rusesc, a scazut joi sub 75 de dolari pe baril, pentru prima oara din septembrie 2010, la 72,58 dolari pe baril, dupa ce OPEC a decis sa nu reduca productia. Vineri, cotatia titeiului Brent a recuperat o parte din pierderi, fiind cotat la 73,04 dolari pe baril.

Ministrul rus al Economiei, Alexei Uliukaiev, a declarat vineri ca preturile petrolului s-ar putea echilibra la circa 80 de dolari pe baril, dar ca Rusia ar trebui sa fie pregatita pentru orice scenariu. Pretul mediu al petrolului Urali in perioada 15 octombrie-15 noiembrie a fost de 82,67 dolari pe baril, comparativ cu 91,75 dolari pe baril in luna anterioara, potrivit datelor Ministerului rus de Finante.

Banca centrala a Rusiei a redus la zero estimarea de crestere economica pentru 2015 si a prelungit termenul la care inflatia ar trebui sa scada la 4% pana in 2016.

Analisti intervievati de Bloomberg anticipeaza ca PIB-ul Rusiei va avansa cu 0,1% in 2015, in loc de ritmul de 0,8% prognozat cu o luna in urma. Inflatia va atinge in acest trimestru 9%, iar in trimestrul viitor 9,3%, urmand apoi sa incetineasca usor. In luna octombrie, inflatia a accelerat la 8,3%, cel mai ridicat nivel din iulie 2011.

http://www.bbc.com/news/business-30223721

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 65 = 67