Prețul untului își va reveni

 

Prețul untului a beneficiat recent de o creștere acclerată. O mare cantitate de lapte va asigura însă relaxarea pe piață. Fermierii se tem acum de reduceri masive de preț care să îi afecteze.

Vești bune pentru producătorii mici și mari de dulciuri pentru Crăciun: creșterea constantă și puternică a prețului la unt până la valori record nu se va menține, spun observatorii pe piață. Pentru că în prezent pe piață există mai mult lapte decât anul trecut, iar consumatorii s-au adaptat deja prețurilor printr-o abținere de la consum, prețurile s-ar putea să revină la normal.

Asociația Producătorilor Germani de Lapte se teme că prețurile vor scădea masiv în cazul produselor lactate, ceea ce ar reprezenta o lovitură puternică pentru fermieri. Prețul la unt a crescut în luna septembrie mai mult decât în ultimii 26 de ani. Un pachet de unt cu conținut ridicat de grăsime a ajuns anul acesta să coste cu 70% mai mult ca și în urmă cu un an, raportează Biroul Federal de Statistică. Este cea mai puternică creștere de preț din 1991 și până în prezent.

Produsele lactate sunt de asemenea semnificativ mai ieftine în comparație anuală, cu o creștere de preț de 15%. Cea mai puternică creștere de preț a fost de 30% și s-a înregistrat la smântână, lapte și brânza dulce. Majorările actuale de preț practicate de producători vor fi resimțite în continuare în comerțul en-gros și în cele din urmă la consumatorii finali.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Butterpreis-Hoehenflug-geht-wohl-zu-Ende-article20085088.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 × 1 =