Maslina greceasca sau despre cum noi ne zbatem sa intram in zona euro, iar grecii sunt in pericolul de a pierde dreptul de a folosi euro

masline-si-ulei-de-masline

De fapt care e diferenta  ca sa fii in UE si sa ai moneda ta fata de a folosi euro. Toata treaba, ca sa ma exprim nontehnic, e foarte clara, muncesti eficient ai o moneda puternica, chiar si moneda ta poate fi, nu pui muschiul la munca si creierul, si lenevesti, evident ca dai mai multi lei pe un euro si deci nu poti ramine in club. Cam asta e si cu grecii, ei inteleg foarte greu ca acum fiind in zona euro, un litru de ulei de masline le aduce un euro, dar daca revin la drahma, cum bine spune Eurogrupul, drahma se va devaloriza, si pentru un euro grecul va trebui sa produca doi litri de ulei de masline, adica sa munceasca dublu sau poate chiar mai mult.


Aceasta explicatie practica a facut ca Summitul de urgenţă al celor 28 de şefi de stat şi de guverne din UE de duminică sa fie anulat, pentru ca negocierile “foarte dificile” în vederea ajungerii la un acord asupra unui al treilea plan de salvare a Greciei de la faliment să continue, anunţă Donald Tusk. 
Astfel miniştrii finanţelor din zona euro şi-au suspendat în noaptea de sâmbătă spre duminică reuniunea, după aproximativ nouă ore de negocieri, şi urmau să reia discuţiile duminică înainte la prânz. Preşedintele Consiliului European Donald Tusk a declarat că reuniunea liderilor din cadrul Eurogrupului va avea loc, aşa cum s-a programat, duminică, la ora 14.00 GMT (16.00, ora României) şi că va “dura până încheiem un acord cu Grecia”, relatează BBC News online.

În cazul în care nu se ajunge la un acord, există temeri că Grecia ar putea intra în faliment şi ieşi din zona euro. Negocierile-maraton de sâmbătă s-au încheiat fără să se ajungă la un acord, iar Jeroen Dijsselbloem, preşedintele Eurogrupului, le-a catalogat drept “foarte dificile”. “Am purtat discuţii în profunzime despre propunerile Greciei, problema credibilităţii şi încrederii a fost discutată şi, desigur, problemele financiare implicate, dar nu ne-am încheiat discuţiile. Este în continuare foarte dificil, dar se lucrează încă”, le-a spus Dijsselbloem jurnaliştilor, la ieşirea de la negocieri. Vicepreşedintele Comisiei Europene (CE) Valdis Dombrovskis a declarat că este “absolut imposibil” să se ajungă la un mandat, la reuniunea de duminică, în vederea începerii negocierii unui al treilea plan de ajutorare a Greciei.

 Ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schauble, ar fi propus un Grexit temporar de 5 ani la reuniunea de sambata, potrivit unor surse aproapiate discutiilor, citate de cotidianul The Telegraph. Oficialul german ar fi propus ca Grecia sa primeasca ajutoare umanitare in perioada de 5 ani in care ar urma sa iasa temporar din zona euro, timp in care sa implementeze o serie de reforme. Surse apropiate discutiilor au aratat, de asemenea, ca reprezentantii zonei euro pregatesc o contrapropunere pentru Atena – o lista de masuri cerute Greciei, printre care reforme solide la nivelul pietei muncii si o serie de legi ce ar trebui adoptate chiar incepand de saptamana viitoare. Peste jumatate dintre cele 19 state membre ale zonei euro ar fi sceptice in privinta capacitatii Greciei de a face o schimbare majora si de a adopta reformele ample promise in schimbul unui nou plan de salvare, a declarat un oficial UE, sub protectia anonimatului.

—————————————————————————————————————————————-

regular_smile.…feriti-va de darurile cu masline grecesti….

Bula avea 5 masline si vrea sa-i de-a si cumatrului sau sa le guste. Pe drum incepe sa mai manance una, iar mai mananca una si pana la cumatul sau ii mai ramane doar una.

Bate la usa il invita inauntru si i-o da; la care cumatrul ii spune”
– Da asta cum se mananca? iar Bula spune:
– Nu stii? uite asa!

Si a mancat-o.

——————————————————————————————————————————————-

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

95 − 90 =