Prețul vaniliei îi “lasă reci” pe producătorii de înghețată

67327645

Datorită unore recolte slabe din principala țară de producție, Madagascar, prețurile la vanilie s-au majorat semnificativ. Iubitorii de înghețată de vanilie nu trebuie însă să scoată mult mai mulți bani din buzunare.

Recoltele slabe și speculațiile au crescut masiv prețurile la vanilie anul trecut. După datele Casei Comerciale de la Hamburg, Aust & Hachmann, cel mai mare producător mondial de vanilie, Madagascar, vinde în prezent kilogramul pentru suma de 200 de dolari (176 de euro).

De la finalul anului 2014 prețul s-a triplat. Motivul pentru această tendință alarmantă este reprezentat de recoltele slabe precum și lipsa unor înlocuitori artificiali, explică proprietarul Berend Hachmann. Au existat multe speculații vis-a-vis de Madagascar. Cantitățile au fost stocate și nu oferite pe piață.

Între anii 2003 și 2013 prețurile pentru vanilia din Madagascar au scăzut, potrivit lui Hachmann, la un nivel record. Fermierii au cultivat în consecință tot mai puțin și plantațiile lor nu au mai fost corect întreținute. Iar acest lucru se resimte acum.

Prețurile mari nu se vor păstra însă pe termen lung, spune un importator. În acest an recolta ar trebui să fie deja mai bogată, pentru că fermierii au plantat din nou suprafețe mai mari. Situația va deveni interesantă din anul 2017. Recolta de anul acesta poate ajunge pe piață cel mai devreme în luna noiembrie.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Vanillepreise-lassen-Eishersteller-kalt-article17431281.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

18 − 9 =