Prețului petrolului isi revine usor

_87722142_87722141Prețul petrolului a revenit ușor după ce a scăzut, luni, la sub 28 de dolari pe baril, in timp ce OPEC prezice o revenire in acest an. Titeiul Brent, utilizat ca un reper internațional, a scăzut la 27,67 de dolari pe baril, cel mai mic nivel din 2003, înainte de a reveni usor la 28,86 de dolari.

Prețul petrolului american a crescut usor, ajungand la 29,65 de dolari barilul, după ce a atins un nivel scăzut de 28,36 de dolari pe baril. Investitorii se tem că ridicarea sancțiunilor occidentale asupra Iranului ar putea agrava problema existentă a supraproductiei.

Ministrul adjunct al petrolului din Iran, Rokneddin Javadi, a exprimat încrederea că țara poate produce o suplimentare de 500.000 de barili pe zi. Cu toate acestea, grupul producătorilor de petrol, OPEC a declarat în raportul său din ianuarie că așteaptă să vădă un proces de reechilibrare al pretului petrolului în 2016. Decizia de a ridica sancțiunile împotriva Iranului a venit duminică după ce gardianul nuclear internațional, AIEA, a anuntat că Iranul a respectat un acord conceput pentru a preveni dezvoltarea de arme nucleare.

Iranul are cele mai mari patru rezerve de petrol dovedite din lume, potrivit Agenției de informații din SUA pentru Energie, iar orice suplimentare ar adăuga la un milion de barili de petrol pe zi de supra-alimentare, care a dus la o prăbușirea cu mai mult de 70% a prețurilor la petrol de la mijlocul anului 2014. Analistii se asteapta ca aprovizionarea să continue să depășească cererea în următorii doi ani, ceea ce ar menține prețurile scăzute.

http://www.bbc.com/news/business-35340893

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 + 1 =