Prețurile materiilor prime merg tot în jos

Materiile prime agricole și industriale sunt tot mai ieftine pe piața mondială. În special prețurile la energie au scăzut în luna iunie 2017. Dar și alte produse precum cafeaua, cacao sau zahărul.

Prețurile pentru materii prime agricole sau industriale au scăzut în continuare în luna iunie și au redus, printre altele, presiunea supra economiei și consumatorilor germani. Indexul HWWI pentru materii prime a scăzut în luna iunie cu 6,1% calculat pe baza dolarului și în comparație cu luna precedentă. Astfel că materiile au prime au fost mai ieftine în luna iunie în total cu 0,7%.

O mare greutate în indicele prețurilor la materii prime o are prețurile la energie, care s-au ieftinit în luna iunie cu 6,7%. Dar și alte materii prime au devenit mai avantajoase: materii prime pentru industrie, precum minereu de fier, metale sau cauciuc s-au ieftinit în total cu 0,3%, alimente și băuturi precum cafea, cacao sau zahăr s-au ieftinit cu 1,8%. Calculat în euro, declinul prețurilor este și mai puternic, pentru că euro a devenit mai valoros în comparație cu dolarul.

În spatele acestei evoluții a prețurilor stau diferiți factori, care apar pe diferite piețe. În coșul de cumpărături, care formează indicele, sunt incluse și produse care au devenit mai scumpe, spre exemplu cărbunele, plumbul, cupru sau orezul. Un rol important îl joacă în continuare peste tot în lume supraoferta de țiței brut, care influențează și prețurile la gaze naturale.

Prețurile la țiței brut au scăzut în luna iunie cu 7,7% și sunt în prezent cu 4,5% mai jos decât în anul precedent. La aceasta se adaugă cererea tot mai slabă a industriei siderurgice chineze pentru minereu de fier, ceea ce a condus la o scădere a prețului pentru această materie primă importantă.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Rohstoffpreise-sind-im-Abwaertstrend-article19937722.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

62 − = 54